A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hogy mik vannak! Borivás helyettesítheti a fogmosást?

Bár ott azért még nem tartunk, de megdöbbentő módon nem is áll annyira messze a valóságtól! A Borászportál.hu írta meg, hogy ha nem is brit, de spanyol tudósok kimutatták: a vörösbor olyan anyagokat is tartalmaz, mely természetes módon tisztítja az ember fogait. Képzeljük el, mi lenne, ha vörösbor-öblögetéssel zárnánk a napot fogmosás helyett!

"Idén tavasszal jelentkezett több spanyol egyetem a Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain, hogy beszámoljanak legújabb szenzációs eredményeikről. Nem kevesebbet állítanak, mint hogy a vörösbor jót tesz a fogaknak.
 
Az eddig is ismert volt, hogy bizonyos felszaporodó mikróbák a felelősek a fogínygyulladásért, -vérzésért, és azt is tudták már, hogy az alacsony pH-értékű, tehát savas ételek, italok (ez lenne a bor a maga 4 körüli értékével) nem tesznek jót a fogzománcnak. Most azonban az derült ki – állítják a kutatók –, hogy a vörösbor majdnem olyan hasznos, mint a fogmosás.
 
És természetesen ezért is a vörösborban található antioxidánsok, a polifenolok a felelősek. Amellett, hogy a diabétesz, a rák, az érrendszeri és bizonyos idegi elváltozások bekövetkezésének az esélyét csökkentik, olyan anyagok termelődését segítik elő a szájban, amelyek megakadályozzák a kórokozók megtapadását a fogon és az ínyen.
 
A kísérlet során a szőlőmag, a vörösborból készített kivonat és a vörösbor polifenoljait vetették vizsgálat alá. Ezeket küldték harcba a szájban leginkább előforduló három baktérium (Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans) ellen. A tapasztalatok szerint a vörösbor bizonyult a leghatékonyabbnak – tovább növelte a sikerességet, ha probiotikumot is adtak a borhoz."

(VIA BORASZPORTAL)

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek buborék