A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A borkóstolás szabályai

A borkóstolás igazi jedi lovagjai a Master of Wine tekintélyes csapatának tagjai. Az a néhány száz ember az egész világon, akik (elvileg) vakon megmondják egy pohár borról, hogy melyik kontinens melyik országának melyik bortermő vidékéről származik. Sőt, néha még a termelőt és a dűlőt is beazonosítják. A borkóstolás mindennapi élvezetéhez nem szükséges szuperhős képességekkel rendelkezni, néhány alapszabály betartásával és készség elsajátításával saját örömünkre mi is elindulhatunk egy izgalmas úton.

 1. Mindig törekedjünk a kóstolásnak megfelelő környezetet teremteni. Ehhez zárjunk ki minden zavaró tényezőt: az erőteljes szagokat és illatokat, a zajt, az extrém hőmérsékletet. 
   
 2. Miután a bort kitöltöttük a pohárba, vegyük szemügyre a megjelenését, hiszen nagyon fontos a tisztaság.
   
 3. Vizsgáljuk meg, milyen színe van a bornak! Fehérboroknál beszélhetünk citrom, arany és borostyán színvilágról, a rozé borok lehetnek rózsa, hagymahéj és narancsszínűek is. A vörös borok pedig jellemzően bíbor, rubin és néhány esetben szinte egészen feketés színűek lehetnek.
   
 4. Az árnyalatok a bor érésével párhuzamosan változnak. Nézzük meg a szín intenzitását is, melyet tanulmányozva elkülöníthetünk halvány, közepesen intenzív és mély tónusokat.
   
 5. Megjelenés után jöjjenek az illatok! A bort pörgessük meg a pohárban és szagoljunk bele! Először azt figyeljük meg, hogy találunk-e kellemetlen, bizonytalan, zavaró illatokat, amik esetleg valamilyen borhibára utalnak (oxidáltság, kénesség).
   
 6. Az intenzitást is érdemes megvizsgálni. Megállapíthatjuk, hogy az adott bor illata visszafogott, közepesen intenzív vagy erős-e. Keressünk felismerhető illat jegyeket. (Nem gond, ha teljesen mást érzünk benne, mint a többiek.) Virágokat, gyümölcsöket, fűszereket: próbáljuk megfogalmazni, mire hasonlít leginkább.
   
 7. Végül kóstoljuk meg a bort! Az ízek maximalizálása érdekében forgassuk meg mindenhol a szánkban. Vizsgálhatjuk, hogy az adott bor: száraz, félszáraz, félédes vagy édes?
   
 8. Amennyiben a nyelvünk hegyén érezzük az édességet, akkor a bor tartalmaz maradék cukrot. Ha az édességet a szájüreg hátsó részén érezzük, az egyértelműen az alkoholos édességre utal. A savasságot a nyelv két oldalán érzékelhetjük. Minél intenzívebben termelődik a nyál a szájban kóstoláskor, annál magasabb egy bor savtartalma.
   
 9. Vörös borok esetében érdemes a tannint is megfigyelni. A tannin a szőlő héjából származik és ahogyan a savnál, itt is fokozatokat különítünk el. A tanninnak szárító, összehúzó hatása van a szájban.
   
 10. Az alkoholtartalmat csak becsülni lehet. Ha kellemesen melegíti a torkát, akkor abban a borban optimális az alkoholtartalom. Ha már fűtő érzetet nyújt, akkor magas, ha pedig égeti a torkát, akkor biztosan irreálisan magas alkoholtartalommal rendelkezik.

Töltse le a Pannon Borbolt kóstolási segédletét és tanulja meg 5 perc alatt a borkóstolás alapjait!  Letöltöm.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin