A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Horváth László

Horváth Lászlóval egy Pécsi Borozó rozé teszten találkoztunk először, a Tüke Borház teraszán kóstolgattunk pár éve. Aztán egy tolnai borokat népszerűsítő minikampány alatt többször is találkoztunk, megkóstoltuk első palackos borait: merlot, cabernet franc és sauvignon volt a három kiválasztott, nagyon korrekt borok voltak, érdekelt bennünket, ki és mi áll a borok mögött. A pincészetnek két helyen van területe, Hőgyész mellett 12 hektár és Dúzsnál még 10 hektár. Elsősorban szőlőt értékesítenek, így van ez, amióta 1996-ban megvásárolták az első szőlőterületeket. Korábban csak szántóföldi növényekkel foglalkoztak Laci szülei, aztán az évek múlásával jött be a képbe a szőlő, aztán a gyümölcsösök.

A szántóföldi része nem is érdekelt annyira, ezért a pályaválasztásnál sokat vacilláltam a vendéglátás és a kertészeti között, de nem bántam meg, hogy a kertészet mellett döntöttem, ahol aztán a gyümölcs, a szőlő lett a fő csapásirány, szőlész–borász szakmérnökként végeztem – mesél Laci az indulásról. – A szőlőt elsősorban eladásra termeljük, mint a legtöbben Tolnában, de engem érdekelt, mit lehet kihozni a szőlőnkből borként és belevágtam. Édesapám csak akkor nyugodott meg, hogy jó ez az út, amikor az első önálló cabernet franc-omat megkóstolta. Azóta ezt a részét én vihetem.

Kóstolunk mi is borokat, nekünk bejön a Forrai Ferenc tervezte címkevilág, bár Laci szerint az idősebbek ódzkodnak tőle. Az egyetlen fehér jelenleg a szürkebarát a pincénél, ráadásul viszonylag prózai oka van: ezt a fajtát keresik a legjobban a szőlőt felvásárló pincék, ezt lehet jó áron értékesíteni. A 2009-es vörösök egy grádussal már jobbak a 2008-asoknál. Tiszták, szép harmóniával, hozzák a fajtajegyeket, a merlot piros gyümölcsös kavalkád, a cabernet franc feketeribizlis-szedres kedvességet mutat. Fiatal pincészet, szép jövő előtt.

Pécsi Borozó

Rendezés:
Nézet: