A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hogyan rendeljek bort étteremben?

bor étterembenÉvente jó néhány alkalommal fordulunk meg étteremben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerül megoldani a sofőr-kérdést, kérjünk bort is az étel mellé. Készítettünk egy gyorstalpalót a borrendelés menetéről és etikettjéről!

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az éttermi borválasztás legfontosabb szempontjait az alapoktól a hibás borok kiszűréséig. Nem nagy újdonságokat fogunk mondani, de fontosnak érezzük a téma tárgyalását. Sokszor tapasztaljuk, hogy az éttermekben olykor a dugós vagy oxidált borokat is felszolgálják, mivel a személyzet nem kóstolhatja naponta a borhűtő (és a nyitott palackok) tartalmát. Ilyenkor Önnek kell jeleznie, ha a borral gond van. Erről is lesz szó, de kezdjük az elején, a borok kiválasztásával és röviden az étel-bor párosításról is.

1. Első - és legfontosabb - kérdés, hogy milyen bort rendeljen.

Mielőtt rendelne, nézze végig a teljes kínálatot és gondolja végig, hogy kivel és milyen alkalomból érkezett. (Születésnap, évforduló). Érdemes megkérdezni, hogy valamelyiküknek van-e esetleg kedvenc fajtája, mert akkor valószínű, hogy azt vagy ahhoz hasonlót fognak választani. Ha nincs ilyen, vagy nem fontos, akkor:

2. Próbálja az ételhez párosítani a borokat!

Bízza magát a pincérre, vagy a sommelier-re, ha van. Esetleg a borlap megtekintése után eldönti, milyen bort szeretne inni és megkéri a pincért, hogy ahhoz ajánljon  ételt. 

Friss fehérbor a halakhoz, szárnyasokhoz, salátákhoz illik, rozét a tengeri ételekhez, paradicsomos ételekhez és lazachoz érdemes kérni, a vörösbor pedig a vörös húsokhoz, a nehezebb, fűszeresebb ételekhez fog igazán jólesni. 

3. Tehát egy, kettő vagy több bort fog rendelni?

Egynél több bor esetén figyeljen a borok sorrendjére is: a fehér bor a vörös bor elé kerül, közéjük a rozé, az édes fehér pedig a vacsora lezárása legyen.

4. Ha van rá módja, rendeljen egész palackkal!

Sokkal jobban jár, mert az árrés kevesebb a palackon, mint szimplán egy pohár boron, másrészt pedig sosem tudhatja, mennyi ideje áll már ott a bontott palack. 

5. Nem megy a választás? Ismeretlenek a borok? Kérdezzen a pincértől!

Ő ismeri az ételeket és a borokat is, biztosan szívesen ajánl Önnek valamilyen jó párosítást. Ha nem tud segíteni, akkor maradjon a jól bevált ismert bornál, vagy próbáljon a 2. pont alapján az ételhez passzoló bort választani. 

6. Miután a pincér kihozta a palackot, ellenőrizze a címkét!

Sajnos néha előfordul, hogy nem azt a palackot szolgálják fel, amit rendeltünk, hanem egy ahhoz hasonló címkével rendelkezőt. Mielőtt a pincér az asztalnál kibontja, mindenképpen vessen egy pillantást a címkére. Ha nem az amit kért, nem kell rögtön szándékosságot gyanítani. Lehet, hogy a pincér csak mellényúlt a borhűtőben.

7. A palack kibontása után ellenőrizze, hogy a bor hibás-e!

Két gyakori hiba lehetséges: dugós vagy oxidált. Ha dugóízt érez a borban, ezt nevezzük dugós bornak, küldje vissza és kérjen egy újabb palackot! A dugósság jellemzője a nyirkos, dohos, penészes szag, valamint ázott papír, penészes pincére emlékeztető íz. Nem kell részletezni, a bor élvezhetetlen így. Noha az emberi egészségre nem ártalmas, ha ilyen borral találkozik, ne fogyassza el. Semmilyen pozitív élményt nem fog nyújtani.

Arra is figyeljen, hogy oxidált-e a bor! Ez a másik gyakori hiba, amit étteremben tapasztalhat. Oka, hogy a bontott palackot napokig tárolják a hűtőben, mire újra töltenek belőle egy másik vendégnek. Ha a palackot nem zárják le egy egyszerű vákuumpumpás borzárral, akkor az oxigén közvetlenül érintkezik a borral, ami pár nap alatt megromlik. A legkönnyebben úgy tudja megállapítani az oxidáltság jelét, ha megfigyeli a bor színét. A vörös borok ilyen esetben átfordulnak tégla, már-már barna színbe. Az oxidált fehér borokra szintén a barnás árnyalat lesz jellemző. Illatban mindkét borfajta esetében azt tapasztalja, hogy elvesztették a frissességüket és a gyümölcsös aromáikat. Az oxidált bor sajátossága az állott íz. A friss ízek átváltoznak, szárazabb, keserűbb karakter lesz jellemzőbb. Ha állott illatot, ízt tapasztal, kérje meg a pincért, hogy nyisson egy új palackot.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin cikkek