A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Karácsonyi ételek és borok párosítása: így tedd teljessé az ünnepi ízeket!

Itt a Pannon Borbolt nagy ünnepi bor+étel kalauza. Kipróbált duók, saját tapasztalat alapján. Megkértük Dusánt, hogy javasoljon néhány tuti bortippet a legnépszerűbb, tradicionális karácsonyi ételekhez, de ne hagyja ki a különlegességeket sem.

A tradíciók

A halászlé nem egyszerű történet, ahány ház annyi szokás, ennek megfelelően millió recept és családi hagyománya van. De elkészítési módtól majdnem függetlenül mi három borra esküszünk hozzá: siller, kadarka, grasevina. Ugyan a belevaló hal elvileg fehér hús, de a nemes paprika fűszeressége miatt a könnyed vörösök is simán passzolnak mellé.


Fotó: Kiss Gadget Zoltán

A töltött káposzta nálunk nagy klasszikus, és hiába tűnik "egyszerűnek", mindenki szereti, ott van a helye az ünnepi asztalon. Markánsabb savakkal rendelkező, sőt vulkanikus talajról származó komoly fehérbort bontsunk mellé, vagy akár egy szekszárdi kékfrankost, de nem a hordós, hanem a gyümölcsösebb változatát.


Nagymamám tepsiben sült töltött csirkecombja maga a nosztalgia, a legizgalmasabb a májas töltelékkel készített. Húzósabb fehérbort, esetleg egy lágy rozét szoktunk kibontani mellé.


Fotó: Kiss Gadget Zoltán

Sváb recept alapján készül a bejgli nálunk. A igazi klasszikus, micsoda illatok, ízek, tele - tele energiával és tradícióval minden falat. A dió és a mák remek alapanyag, de ne cukrozzuk túl, ne legyen gejl, legyen harmónia: se túl száraz, se túl nedves. Ha ezt eltaláljuk, a félédes, édes bor szépen kíséri majd.


Fotó: Kiss Gadget Zoltán

A lazac kiváló füstölve előételnek is, de a tepsiben sült verzió az igazi csoda. Nehezebb, zsírosabb, karakters halhoz kell bort választani, ezért masszívabb testet keressünk. Fehérbor, vaskosabb rozé, nem fogunk csalódni.


A hízott libamáj az ünnepi ételsor kihagyhatatlan aduásza, sok tekintetben a csúcs a maga nemében. Nincs mese, csakis tokajit mellé, lehet egy késői szüret is.


Fotó: Kiss Gadget Zoltán

A steak a húsok királya, csakis vörösbor, hadd szóljon, legyen test, legyen tannin!


Vadhússal készült ételek sem mindig kerülnek az asztalra, őzgerinc sütve, komoly vadragu erdei gombával, áfonya lekvárral, becsüljük meg!


A tengeri sült halaknak nyáron a grillrácson a helye, de télen a tepsiben is nagyon jól elkészíthető. Nincs is jobb mellé, mint a tengerparti borok. 


Végül a klasszikus tatár beefsteak: nagyon fűszeres, nagyon határozott, mégsem bűn mellé akár pezsgőt sem bontani!


Apropó! Ha már ünnep, pezsgő és koccintás, van egy olyan tippem is, amit csak a Pannon Borboltban szerezhetsz be!