Karácsonyi ételek és borok párosítása: így tedd teljessé az ünnepi ízeket!
Itt a Pannon Borbolt nagy ünnepi bor+étel kalauza. Kipróbált duók, saját tapasztalat alapján. Megkértük Dusánt, hogy javasoljon néhány tuti bortippet a legnépszerűbb, tradicionális karácsonyi ételekhez, de ne hagyja ki a különlegességeket sem.
A tradíciók
A halászlé nem egyszerű történet, ahány ház annyi szokás, ennek megfelelően millió recept és családi hagyománya van. De elkészítési módtól majdnem függetlenül mi három borra esküszünk hozzá: siller, kadarka, grasevina. Ugyan a belevaló hal elvileg fehér hús, de a nemes paprika fűszeressége miatt a könnyed vörösök is simán passzolnak mellé.
A töltött káposzta nálunk nagy klasszikus, és hiába tűnik "egyszerűnek", mindenki szereti, ott van a helye az ünnepi asztalon. Markánsabb savakkal rendelkező, sőt vulkanikus talajról származó komoly fehérbort bontsunk mellé, vagy akár egy szekszárdi kékfrankost, de nem a hordós, hanem a gyümölcsösebb változatát.
- Laposa 4Hegy Olaszrizling 2019
- Pálffy Pince Olivin Furmint 2018
- Sümegi Ákos Szekszárdi Kékfrankos 2016
Nagymamám tepsiben sült töltött csirkecombja maga a nosztalgia, a legizgalmasabb a májas töltelékkel készített. Húzósabb fehérbort, esetleg egy lágy rozét szoktunk kibontani mellé.
Sváb recept alapján készül a bejgli nálunk. A igazi klasszikus, micsoda illatok, ízek, tele - tele energiával és tradícióval minden falat. A dió és a mák remek alapanyag, de ne cukrozzuk túl, ne legyen gejl, legyen harmónia: se túl száraz, se túl nedves. Ha ezt eltaláljuk, a félédes, édes bor szépen kíséri majd.
- Pécsi Egyetemi Borbirtok Cirfandli 2017
- Holdvölgy Szamorodni Eloquence 2008
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Aszu 6 puttonyos 2013
A lazac kiváló füstölve előételnek is, de a tepsiben sült verzió az igazi csoda. Nehezebb, zsírosabb, karakters halhoz kell bort választani, ezért masszívabb testet keressünk. Fehérbor, vaskosabb rozé, nem fogunk csalódni.
A hízott libamáj az ünnepi ételsor kihagyhatatlan aduásza, sok tekintetben a csúcs a maga nemében. Nincs mese, csakis tokajit mellé, lehet egy késői szüret is.
- Holdvölgy Hold and Hollo Sweet 2011
- Gizella Pince Barát Hárslevelű 2018
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016
A steak a húsok királya, csakis vörösbor, hadd szóljon, legyen test, legyen tannin!
- Mészáros Borház Grandiozus Malbec 2018
- Ipacs Szabó István Nászút helyett Cabernet Franc 2017
- Vylyan Duennium 2012
Vadhússal készült ételek sem mindig kerülnek az asztalra, őzgerinc sütve, komoly vadragu erdei gombával, áfonya lekvárral, becsüljük meg!
A tengeri sült halaknak nyáron a grillrácson a helye, de télen a tepsiben is nagyon jól elkészíthető. Nincs is jobb mellé, mint a tengerparti borok.
Végül a klasszikus tatár beefsteak: nagyon fűszeres, nagyon határozott, mégsem bűn mellé akár pezsgőt sem bontani!
Apropó! Ha már ünnep, pezsgő és koccintás, van egy olyan tippem is, amit csak a Pannon Borboltban szerezhetsz be!