A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet

A Kázsmér család évszázadok óta otthon van a Lesence-patak völgyében. Őseik valószínűleg a honfoglalás-kori Tomaj nemzettséggel együtt telepedtek a vidékre, családnevük pedig kazár ősökre utal. Páratlan természeti környezet, a felejthetetlen balatoni táj a Kázsmér pincészet otthona, ami nélkül nem lehetne elképzelni boraikat sem.

A Lesence-vidéke hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. Három település Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj határa alkotja, a Tapolcai-medence nyugati peremén, a Balaton északnyugati csücskénél. Évezredes szőlő- és borkultúrával büszkélkedhet a vidék, ahol hajdanán 500 hektárt meghaladó szőlőültetvényt gondoztak. Mára csaknem a felére csökkent a szőlőtermő terület, a történelmi ültetvények megszűntek, helyüket hétvégi házak, hobbi szőlőskertek, borászatok foglalták el.

A Kázsmér borászatot 1997-ben idősebb Kázsmér János  alapította, majd a birtokot a harmadik generáció Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet néven fejleszti tovább. A Kázsmér borászat az évszázados tradícióknak, valamint korunk tudományos-technikai fejlődésének, eredményeinek ötvözete. A minőség, az értékteremtés ma már az alkalmazott kifinomult szőlészeti, borászati technológiai eljárások eredménye.

A Kázsmér Pincészet, az alapító ars-poetikáját fenntartva, a bor értékének a szőlő adta struktúrát, aromát, illatot tekinti.