A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kelemen Pince

A dunaföldvári Kelemen Pince az Öreghegy löszdombján termelt szőlőből terméskorlátozással, a természettel összhangban, a biogazdálkodás szabályai szerint készíti borait.

Kelemen Róbert már a középiskolában elköteleződött a szőlőművelés mellett, amihez az elméleti tudást és gyakorlatot a kecskeméti kertészeti főiskolán szerezte meg. Bár a borkészítés kezdetben hobbi volt számára, öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy komolyabban kezd foglalkozni vele. Sok-sok munka és tapasztalás, készülődés után a 2017-es évjárattal látta elérkezettnek az időt, hogy a nagyközönség elé lép boraival. 

És milyen jól tette! A fiatal pincészet több hegyvidéki, borvidéki borverseny után igazán nagyot dobbantott, amikor a TOP25 borverseny legjobbjai közé is bekerült 2017-es syrah-jával. 

A ma közel másfél hektáros Kelemen birtok növekedésével kerültek újabb és újabb fajták a szortimentbe: ősszel már cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, kékfrankos, zweigelt, olaszrizling, sauvignon blanc és sárga muskotály szőlőt szüreteltek. Ezek egy része fajtaborként vagy házasításként kerül a piacra, de van új telepítésű szőlő, ami majd jövőre fordul termőre.

A szőlőben 2015 óta a biogazdálkodás szabályai szerint művelik a területeiket, 2017 óta hivatalosan is átállás alatt állnak. A távlati terveket tekintve eléggé határozottak abban, hogy kitartanak a biogazálkodás mellett, a birtokméretet pedig nem növelik túlságosan, maximum 5 hektárt képzelnek el. Emellé kerül majd feldolgozó, borház és borkóstoló a terveik szerint.