A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kértétek, mi bevállaltuk: lekóstoltuk a kék bort!

Kértétek, mi bevállaltuk: lekóstoltuk a kék bort!

Nincs vele baj, de tekintsünk rá boralapú italként, ne pedig borként.

 

Emlékeztek még az Eiffel 65 nevű együttes Blue című számára? Erre:

 

Egy dolog nagyon élesen megmaradt bennem ezzel kapcsolatban, méghozzá az, hogy élesen kettéválasztott minket azokra, akik imádták, és azokra akik gyűlölték (gyűlöltük).

Nos ebben az erőteljes érzelem kiváltásban, meg a kékben nagyon hasonlít az eddig kék pezsgőkről híres (hírhedt) Bodegas Santa Margarita PASION sorozatára, annak is a kék verziójára. (Van még a hagyományosabb vörös, arany és rozé színkód mellett narancs, zöld és pink is. Nem vicc!)

A cég viszonylag fiatal, 140 hektárról gazdálkodnak, és leginkább (nekem) a Grape-Vine Pinészet (La Fiesta és a többiek) ugrott be róluk. Van egy eléggé komoly szőlőtermesztési potenciál, de a borászat úgy dönt, hogy nem csak és nem feltétlen a minőségi borok piacát célozza be, hanem a piacra gyárt, a szó szoros értelmében. Olyan borokat, boralapú vagy borjellegű italokat, melyeket még megvesznek az emberek borként, de azért bőven utómunkázni, átszabni, átalakítani kell a pincészetben is.

A Keddi Kóstoló csapata mindenesetre két véglet között oszlott meg, a többség persze élből elutasította és rögtön a sátán jelét festette volna rá, míg a kisebb fele kissé mértéktartó véleményt alakított ki. Azért fontos megjegyezni, hogy sem a spanyol, sem a magyar nyelvű címke nem állítja, hogy borról van szó. Ugyan masszív chardonnay alapból áll, de előbbi borral készült koktélként, utóbbi az előírásoknak megfelelően boralapú italként határozza meg magát.

Színre amúgy eléggé bizarr, illatban viszont dől belőle a barack, a maracuja és a déli gyümölcsök: viszont nincs sok chardonnay-s jelleg. Ízben szintén ezek dominálnak, nem túl testes, inkább gyümölcslés, barackos jelleg az uralkodó. Igazából ha elvonatkoztatunk a színétől, vakpohárban vagy csukott szemmel kóstoljuk, pont hogy azok a jellemzői kerülnek előtérbe, melyek világossá teszik: nem bort iszunk.

És így igazából, ha ezt tudatosítjuk magunkban, hogy nem bort iszunk, pont annyi létjogosultsága van a Pasion Blue-nak, mint a forralt bornak vagy a vörösboros kólának. Aki megkívánja, igya jó szívvel, legrosszabb esetben is hosszú időre szóló sztorival látja el a társaságát!