A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bortanácsok kerti partikhoz és grillezésekhez

Nyáron van még néhány olyan téma, amivel foglalkoznunk kell: a nyári esték a grillezések, a kerti partik, bográcsozások, medencézések, szóval a szabad ég alatt történő családi vagy baráti összejövetelek ideje. Ahol vendégként és házigazdaként is javasolt odafigyelni néhány apró részletre a borok szempontjából.

A házigazdának

A vendégfogadó legfontosabb feladata, hogy kellő minőségű és mennyiségű borral készüljön a vendégeinek az összejövetel idejére. Hogy továbbra is egy átlagos, meleg nyári napnál maradjunk (de úgy egyébként is), a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet biztosítása a boroknak. (A borok ideális tárolásáról itt olvasható részletes összefoglaló.)

Főként nyáron egyszerűen nem tudunk kellő mennyiségű hideg vizet és szódát behűteni, és ilyenkor érdemes a fagyasztót is igénybe venni. Nagy melegben lehetőség szerint mindig inkább hűtsük alá a borokat, ne csak a fehéreket, rozékat, hanem a könnyebb vöröseket is, mert kint a szabad levegőn egy pillanat alatt fel fognak melegedni (ha nem isszuk meg elég gyorsan, természetesen). Néhány száz forintért vehetünk zselés asztali borhűtőt, ha viszont nem akarunk erre áldozni, akkor marad a fizika: elég egy nemlyukas cserép vagy vödör, amibe hidegvizet és jeget, majd némi sót teszünk. A só hatására a jég gyorsan olvadni kezd, ami miatt lehűl a környezete.

Általában véve, és akkor már a jóhangulat is biztosított, számoljunk kb. fél liter borral fejenként: ezzel talán még kicsit fölé is lövünk, de biztosan nem száradunk ki. Mi a könnyedebb fehéreketrozékat javasoljuk, karakánabb savakkal, hogy szódával, fröccsben is egészen kiváló élményben legyen részünk. És a fehérek közül is a könnyedebbeket keressük, ne az érlelt, kimunkált, dűlőszelektált borokat. Nem árt figyelni az alkoholtartalomra: melegben még gyorsabban viseli meg az ember szervezetét.

Ha a másnaposságot is meg akarjuk úszni, ugyan nem aranyszabály, de figyeljünk rá, hogy a bevitt bormennyiség kétszeresét minimum igyuk meg víz formájában. Ha akad is olyan ember, aki nagy melegben megkívánja a testesebb vörösbort, legyünk óvatosak: csak-csak jól esik, de egész biztos, hogy a bor élvezeti értéke valacsonyabb lesz a kánikulában. A nagy vörösöket hagyjuk meg őszre-télre, vagy a buli végére, ha belenyúlik az éjszakába, és nem is csúsztunk el annyira. (Ó igen: ha ajándékba bort kapunk a vendégeinktől, ne érezzük kötelezőnek, hogy még aznap este meg kell bontanunk.)

A vendégnek

Bort vinni kerti partira, ajándékba tökéletes választás: bár azzal számoljunk, nincs arra nézve törvény és szokásjog, hogy a házigazda ott és akkor megbontsa nekünk. Tehát ha olyan bort viszünk, amibe feltétlen bele akarunk nyalni, akkor nyeljük le, hogy örök ábránd maradhat. (Hacsak nem akarjuk az estét a jóízlés határait súrolva kínos, bár felettébb mulatságos célozgatásokkal tölteni.)

Legjobb, ha egyébként otthon mindig tartunk egy-egy karton bort, amiből ilyen esetekre, vendégségbe tudunk ajándékkal készülni. Így nem kényszerülünk a még éppen nyitva levő, méregdrága benzinkútba/éjjelnappaliba, és a saját aranykészletünket sem kell megdézsmálni.

Nyilván lehetőségeinktől és a parti színvonalától függ, de egy-két, esetleg háromezer forintos bornál drágábbat ne vigyünk. (Lásd fentebb.) Egy fehér (chardonnayolaszrizlingsauvignon blanc, stb.) és rozéval biztos gólt fogunk lőni.

Ne felejtsük, most (reméljük) senki sem azért lesz ott, hogy bort kóstoljon, hanem hogy jó borokat igyon. Nagyon lelkizni meg elemezgetni ezért senki nem fogja a bort, a legnagyobb dicséret az lesz, ha minél gyorsabban elfogy. Ha szeretnénk az ajándék érzét erősíteni, választhatunk célzottan, például egy illatosabb (Irsai Olivérsárgamuskotály) fajtát, mondjuk amennyiben hölgy a házigazda.

És persze mehet a könnyedebb vörös: portugieser, kadarkazweigeltkékfrankos, vagy könnyed házasítások (cuvée-k). Imádni fogják. Főként, ha bográcsos-paprikás étel lesz a menü. Érdemesebb akár több palackkal is készülni. Ha sejthető, hogy nem kifejezetten borivó társaságba megyünk, gyaníthatóan a félédes merlot lesz a legmagasabb szint, és ezzel a mi borunk a csúcsprémium. Még egy trükk, ha mindenképp szeretnénk a borunkat megbontatni! Hűtsük be jó előre, adjuk át harmatosan sokat sejtető mosollyal: „behűtöttük jó előre, hogy akár most megkóstolhassátok!”

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek