A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Két borászattal POSZTol a Pannon Borbolt a sétatéren

Csütörtökön, június 7-én indul a Pécsi Országos Színház Találkozó (POSZT), és a rendezvény ideje alatt a Pannon Borbolt is kitelepül két standdal a pécsi Sétatérre a Tűzkő Birtok és a Holdvölgy Pincészet legjobb boraival. Érdemes lesz kinézni és kóstolni, a legizgalmasabb borok ott lesznek a Tolnai és a Tokaji borvidékről!

A Höldvölgy csapata pedig interjút készített a Pannon Borbolt vezetőtjével, Filákovity Dusánnal, amit mi is kölcsönkértünk utánközlésre!


AKI ÖSSZEKÖTI PANNÓNIÁT TOKAJJAL

A legsikeresebb dél-magyarországi bor-webshop és bor-nagykereskedés alapító tulajdonosa. Éppolyan büszke horvát gyökereire, mint szülőföldjére, a Dél-Dunántúlra, amelynek a borkincseit nemcsak a pécsi üzletében, hanem a legnagyobb hazai vagy szomszédos országbeli borfesztiválokon is sikerrel népszerűsíti. Ráadásul a Villányi Borvidék szívében képes volt Tokajnak is rajongókat toborozni! Borvidékünk baranyai nagykövetével a közelgő Pécsi Országos Színházi Találkozó alkalmából beszélgettünk, amelynek borkóstoló eseményein a Pannon Borbolt és a HOLDVÖLGY csapata is részt vesz majd.

Siklós, Villány és Pécs környékén a neved szinte fogalom: a vendéglátásban dolgozó kollégák és a borrajongók is tudják, hogy kicsoda „A Dusán”. Hogyan kezdtél el borokkal foglalkozni?

Kétnyelvű vagyok, a magyar mellett horvátul is beszélek, és korábban tíz évig dolgoztam egy nagykereskedésben a horvát tengerparton, ahol szuveníreket, napszemüvegeket árultunk. Akkoriban még nem sokat tudtam a borokról, nem ismertem a jó minőséget. 2011-ben jöttem végleg haza, amikor megszületett a második gyermekem. Egy kedves barátom, Győrffy Zoli akkor már évek óta szerkesztette a Pécsi Borozó cÍmű lapot, és az jutott eszembe: mi lenne, ha az én kereskedelmi tapasztalataimat ötvöznénk az ő boros szaktudásával és kapcsolati tőkéjével. Így született meg a webshopunk, a mai cégünk bölcsője. Eleinte mindenben Zoliék segítettek, aztán később átvettem az üzletet, és a webshop sikerére építve 2014-ben megnyitottam a Pannon Borbolt pécsi nagykereskedését.

Mára alaposan beletanultál a borokba: híresek a keddenként rendezett vaktesztjeitek, amelyeken az általatok forgalmazott borokat a nemzetközi borversenyek szabályai szerint pontozzátok.

Igen, eleinte a Pécsi Borozóban megjelenő bortesztekhez kóstoltunk együtt, aztán a webshop kapcsán elkezdtük a keddi alkalmakat, ahol minden új bort értékelünk, mielőtt felvennénk a webshop kínálatába. 2012 eleje óta az év 52 hetéből legalább 48 héten megtartottuk a keddi kóstolót! Vannak a csapatban borászok, bor-szakújságírók, borkereskedők ugyanúgy, mint WSET felsőfokú képesítéssel rendelkező „műkedvelők”. Mivel a vásárló mindennél fontosabb, ezért komoly szűrőrendszert alkalmazunk, hogy hibás, vagy silány minőségű bor ne kerülhessen be a kínálatunkba. 80 pontosnál gyengébb bort nem forgalmazunk – ez megfelel a nemzetközi versenyek bronzérmes szintjének.

Azt beszélik, hogy van a pontszámokkal kapcsolatban egy tréfás fogadalmad. Beavatnál minket a részletekbe?

Igen, valóban azt mondtam, ha lesz egyszer 96 vagy még több pontos bor a vakkóstolón, akkor meztelenül végigfutok Pécs főutcáján! Ez persze tényleg csak vicc, de annak nagyon örülök, hogy egyre több a kiváló minőségű bor, amelyekkel a termelők jelentkeznek a keddi borbírálatokra.

Nagy örömünkre 2014 óta dolgozol HOLDVÖLGY-borokkal. Mennyire volt nehéz a száraz villányi vörösekhez szokott fogyasztókat meggyőzni arról, hogy igyanak édes tokaji fehéreket is?

A HOLDVÖLGY volt az első borászat a kínálatunkban a Pannon Borrégión kívülről. A komoly villányi-szekszárdi fanok körében nem volt egyszerű a tokaji borok bevezetése, de örülök, hogy elkezdtük , és mondhatom, hogy jó döntést hoztunk! Szerencsére ebben maguk a borok voltak a legjobb segítőink: a fogyasztók mára – velünk együtt – pontosan tudják, hogy ország-világban nem találunk még egy olyan borvidéket, ami ilyen illatokat-ízeket tud, mint Tokaj, és azon belül is Mád! Ma már természetes itt a régióban, hogy egy magára valamit is adó étterem vagy szálloda borlapján van mádi bor, például a HOLDVÖLGY-től.

Tokajjal kezdtük, de az összes többi borvidékkel kapcsolatban is sikerült az emberek szemléletét formálni, és ebben rengeteg munkánk van. Manapság már nemigen fordul elő olyasmi, ami egy megtörtént eset, hogy valaki egy borfesztiválon a standunknál rozéfröccsöt rendeljen sauvignon blanc-ból; vagy az iránt érdeklődjön, hogy beszélhet-e személyesen Irsai Olivér borásszal. Arra meg külön büszke vagyok, hogy az édes vörösborok helyett meg tudtuk kedveltetni az emberekkel az édes tokaji fehéreket. Nálunk aki az édeset szereti, tud választani egy divatos, vagány, fiatalos HOLD AND HOLLO Sweet bort.

A Pannon Borboltról tudható, hogy piacvezetők vagytok a Dél-Dunántúlon, nem kevesebb mint 80-90 szállodába és étterembe szállítotok. Merre tovább, mik a terveid?

A webshop és a nagyker mellett tervben van egy vinotéka nyitása Pécsett, ahol lehet, hogy majd vendéglátással is foglalkoznánk. Összesen 4-5 asztalt tervezünk, a borkóstolást kiegészítő ételekkel. Ez idő kérdése. Egyébként pedig továbbra is arra fogunk törekedni, hogy aki tőlünk rendel, az úgy érezze, mintha „olyan öltönyt kapna a szabónál, ami rá van szabva”! Mindenkinek segítünk megtalálni a rá és az éttermére vagy szállodájára jellemző, saját stílust és borválasztékot, amihez akár egyedi borlap-dizájnt is készítünk.

Tudható rólad, hogy a borok és a családod mellett van még egy szenvedélyed: a zene! Szabadidődben DJ-ként is szívesen tevékenykedsz, Pécs környékén teltházas balkáni zene- és táncpartikon gondoskodsz a jó hangulatról. Lesz esetleg a közeljövőben fellépésed?

Hadd áruljak el egy titkot! Nemcsak a zenei-, hanem a grillpartikat is imádom! Éppen ezért úgy tervezem, hogy legközelebb nem a keverőpultot, hanem a grillsütőt veszem elő, mégpedig a POSZT idején, amikor is meg fogom hívni a HOLDVÖLGY csapatot egy kellemes grillezésre nálunk otthon, a teraszomon!

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin tokaji borvidék