A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Két hét múlva hatalmas borünnep a Somlón

Szeptember 15-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Somlón a Juhfark Ünnepet, a fajta egyedülálló, reprezentatív bemutatóját.

"A somlói juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása. A borvidék egyediségét talán a juhfark tudja legszebben megmutatni. És fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek ezen a vidéken mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex, ásványos ízvilágú bor.

Egyedi talaja és klímája, no meg kiemelkedő borai révén a Somlót mára egyre több helyen jegyzik a világban. Ahogy Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke fogalmaz: a komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban Somló a legkiválóbbak vetélytársa lehet.

A sokéves érlelést igénylő, inkább alkalomra szánt borok mellett nagyon sok olyan tétel is van már, amely a könnyedségével hódít. A borvilág egyre inkább a gyümölcsös, könnyebben fogyasztható borok irányába megy. Ma már a Somlón is készülnek olyan borok, amelyek amellett, hogy gyümölcsösek, jobban ihatók, meg tudják mutatni az egyedi, ásványos terroirt, ami a somlói borokat figyelemreméltóvá teheti világviszonylatban is. Az igényes borfogyasztó ma mindenhol a limitált és máshol nem reprodukálható borokat keresi. Meg kell mutatnunk azt, amiben különlegesek és egyediek vagyunk. Vagyis azokat a hazai fajtákból készült borokat, amelyek jól megmutatják az itteni terroirt, és máshol nem reprodukálhatóak."

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin