A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Két kivételes horvát borászat

Az idei tél legzordabb három napját és a méteres havat választottuk az Isztria végigkóstolására. De nem bántuk meg! Rengeteg nagyszerű malvaziját, és meglepően sok kiváló teránt kóstoltunk, de ami még fontosabb: új borászatokat fedeztünk fel a magyar közönségnek és forgalmazunk elsőként az országban!

A nagy isztriai körtúránkat Motovun határában, Marko Fakinnál kezdtük. A család 1968 óta foglalkozik szőlővel, jelenleg mintegy 30 hektáron. Marko a fiatal generációt képviseli, szorosan együttműködik a horvát kutatóintézetekkel, a meglátogatott borászok közül talán ő képviseli a legmodernebb szellemiséget. 

Chamal Brut elnevezésű habzóborával kezdtünk, 100 % chardonnay, szűretlen - nagyon gyümölcsös, krémes, jó buborékokkal, a célnak tökéletes, profin elkészített. Közben megtudjuk, hogy az Isztria ezen részén vastagabbak, sűrűbbek a borok (elsősorban a talajnak köszönhetően), de vörösborok készítésére is tökéletesek az adottságok. Ezt támasztja alá a 2016-os malvazija, ami ugyan már elfogyott, de a robbanó illat, vastag, húsos korty emlékezetes, klasszikus darabbá teszi. 

Tartályból kóstoltunk hat különböző 2017-es malavaziját, különféle klónok, különböző termőterületekről, külön-külön erjesztve. Nagy tanulság, hogy mind a hat bor más arcát mutatja be a fajtának, de mind ígéretesek nagyon. Ugyanez mondható el a teran mintákról, szintén tartályból kóstolva, nagyon szép bort vetítenek előre. Két válogatás malvazija közül (La Prima névre hallgatnak) a 2016-os kissé alkoholhangsúlyos, lomha, elég sok hordóval és kevés fajtajeggyel, a 2015-ös viszont bomba formában van, akáchordóban érlelve, megmutatva, hogy a fajta nagy fehérbor készítésére hivatott, krémes-gyümölcsös, szinte végtelen. 

A teran válogatás 2015-ös évjárat, áprilisban került piacra, de már a fele elfogyott elővételben. Érett, lehengerlő alapanyag, még nagyon fiatal állapotban, a fa sem tudott még integrálódni, nagy anyag, elképesztő potenciállal. Végére maradt két apró tétel teránból, mindkettő a 2015-ös évjáratból. Az első egy nagyon hosszan macerált tétel, majd egy évig volt héjon, enyhe illó meg is jelenik, szárító, porózus vörösbor, kevés örömet ad. Annál többet a második, a Michel névre keresztelt, szüret után a napon tovább szárított, aszalt szőlőből készült, teljesen száraz ízek mellett 12 gramm maradékcukorral, magas alkohollal. Jól áll neki, különleges, egyedi vörös (persze nagyon drágán).

Másnap látogattunk el a Coronica borászathoz, ahol a zord idő ellenére a szőlőben kezdtünk, megismerve az itteni jellegzetes vörös talajt, a malvazija szőlőt és az elmúlt időszak szélsőséges évjáratait. Az 1997 óta működő pince 26 hektárról szüretel szőlőt (további 6 hektárja hamarosan termőre fordul). A 2016-os malvazija a három nap talán legszebb alap bora volt, hibátlan illattal (birs és körte, leheletnyi ásvány), nagyon arányos és nagyon jól iható korttyal.  Lendületes, mégis tartalmas, 6 órányi héjonáztatás, saját élesztőtörzs, kitűnő malvazija. És volt feljebb, jóval feljebb. A válogatás (gran) malvazija 2016-ból az utóbbi időszak egyik legkomolyabb fehérboros élménye volt. Szüretet követően 600 literes francia hordóban érett karácsonyig, majd finomseprőn tartályban palackozásig. Szinte tökéletes megkomponált összhang ízben és illatban is, finomság és elegancia, emlékezetes bor, óriási potenciállal. A 2013-as teran (gran) válogatás ismét lehengerlő volt. Moderált alkohol, rengeteg érett gyümölcs (főleg meggy), simogató hordó és tannin, lecsengésben kakaó, ha akarnék sem találnék fogást rajta, közel a harmóniához. A pincében tartályból kóstoltunk több 2017-es tételt, és mind a fehérek, mind a vörösek megerősítettek abban, hogy az utóbbi időszakban nem tud hibázni a pince, sőt, talán még nagyszerűbb borok fognak a palackokba kerülni.

És a legjobb hír talán az, hogy ezektől a pincészetektől most már nálunk is tudtok vásárolni!

Tartalomhoz tartozó címkék: isztria