A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Komoly hagyománya van a pezsgőnek

Komoly hagyománya van a pezsgőnek
Miért éppen pezsgőt iszunk Szilveszter napján?

A 17. század végén "felfedezett" pezsgő – készítésének bonyolultsága, illetve a szállításának nehézségei miatt – még sokáig ritkaságnak számított. Onnantól kezdve, hogy Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén „csillagokat ivott”, nagyon sokáig csak a leggazdagabbak kiváltsága lehetett, ezért is érdemelte ki a királyok itala elnevezést. Az előállításához szükséges erjesztést a 19. század középéig csakis egyedileg, palackonként végezték, egy-egy üveg elkészültéhez több évre volt szükség. Így nem csoda, ha a csillagos egekbe szökött az ára is. Az 1850-es évektől végbement fejlődésnek köszönhetően (a tankpezsgőkészítéssel) már lényegesen szélesebb körben válhatott hozzáférhetővé, ám még mindig a luxus és a jólét szimbólumának számított.

Számos kultúrkörben gyökeresedett meg az a – megint csak pogány hagyományokból eredő – szokás, ami szerint az óév fordulóján olyasmit kell csinálni, így enni és inni is, amit az újévben is szeretnénk, annak kell pohárba-tányérba kerülni, ami szerencsét, jómódot hozhat. Mivel nem nagyon akadnak olyanok, akik direkt elutasítanák a jólétet és gazdagságot, aki csak teheti, a világ nagy részén már az óév utolsó estéjén is, de az újév első perceiben pezsgőt bont.

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: buborék pezsgő