A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Konyári Pincészet

A Konyári Pincészet a Dél-Balatoni borvidék egyik legismertebb és legelismertebb borászata. Kivételes borok, elköteleződés és kompromisszumokat nem ismerő szakmai munka jellemzi a pincészetet. A mai napig jelentősen meghatározzák azt, ahogyan a dél-balatoni borokról gondolkodunk. 

A borászat csaknem negyven hektáros területen gazdálkodik, évente kétszázezer palack felett palackoznak. A Balatonlellétől délre található dombok (Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy és Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit művelik. Ezek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak. A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióival is dolgoznak.

A borvidéken a szőlőművelés és borkészítés hagyománya ezer éves múltra tekint vissza. A Kishegyet - egykori nevén Zaharegi azaz Szárhegy - és vidékét I. András adományozta a Tihanyi Apátságnak, amint azt az 1055-ben kelt alapítólevél tanúsítja.  Ez a történelmi táj és présház ad otthont a borászat 18. századi pincéjének.

A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként működik, két pillére Konyári János és fia, Konyári Dániel. Konyári János a kétezres évektől irányítja a családi pincészetét, s az Ikon nevű borászatot. Tíz éve, 2008-ban kapta meg az Év Bortermelője címet. Kiemelkedően sokat tett azért, hogy a kékszőlő jelenléte indokolt legyen a Balaton déli partján. A családi borászatot ma már jórészt fia, a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel viszi.

Hagyományos és világfajták egyaránt helyet kapnak a borkínálatukban, a vörösök közül a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kékfrankos, a syrah, a malbec, a fehérek közül a sauvignon blanc, a chardonnay, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, zenit, semillon és zöldveltelini. Sőt néhány régi, középkori magyar fajta kísérleti jelleggel: csomorika és gohér.

A Konyári család nemcsak szereti, de tiszteli is a környezetet: nem használnak például légkondicionáló berendezést, a pince rásimul a domboldalra, és alá is beékelődik – így valósul meg a természetes légkondicionálás. A szőlőművelés tekintetében a lehető legkevesebb permetezést használják. A felhasznált tölgyfahordóik fejében 3 hektár tölgyfaerdőt telepítettek, ez csaknem 28 ezer tölgyfa csemete elültetését jelentette.