A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Közeleg Vince napja, a borászok legfontosabb ünnepe

Szent Vince a szőlőtermesztők és borászok védőszentje, noha a történelmi személyiségnek sok köze nem volt a borhoz. Január 22-e viszont a borásztársadalom egyik legfontosabb ünnepe, a szőlőültetvényeken ezen a napon áldják meg a tőkéket, megjósolják, hogy milyen lesz az évjárat, és a metszés is hivatalosan kezdetét veszi.

„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”

A hagyományokat ápoló magyar borvidékeken, Vince napján nem ritka látvány, hogy a szőlészek hurkát, kolbászt akasztanak a szőlősorok végén a tőkékre. Sokfelé ma is bensőséges, őszinte ünnep a január 22., amibe néha a laikusok is betekintést nyerhetnek. 

A népszokások szőlőhegytől szőlőhegyig változhatnak, de több hasonló vonást fel lehet fedezni. A vidám, jókedvű ünnepség szép, csendes eseménnyel kezdődik rendszerint: a borászok egy plébánossal kimennek a szőlőbe, utóbbi megáldja, megszenteli a szőlőt, a leendő termést és a bort, jó időjárást kér a szőlőnek az égiektől. Végül szentelt vízzel vagy előzetesen megszentelt borral is meglocsolják a tőkéket. 

A hagyomány úgy tartja, hogy mivel eltelt már a tél fele, ezen a napon kezd elmúlni is. Ezért az idő- és termésjóslás miatt történik a Vince-vessző megvágása, amivel megjósolják a termést a következő évre. Ha a megvágott vessző könnyezik, hamarosan véget ér a tél és bőséges termés várható. A régiek a különböző szőlőkből fajtánként levágtak néhány vesszőt, vízbe tették, és hagyták kihajtani a szobában, majd később a mennyiséget és a minőséget is megjósolhatják a hajtás nagyságából.

„Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod.”

Ha Vince-napon nem fagy, süt viszont a nap és olvadozni kezd, szintén jó évre számíthatnak a gazdák. Akkor sem kellett megijedni, ha Vince-napon nem csordult meg semmi, az élelmesebbek ilyenkor egy vödör vizet öntöttek a présház tetejére.

Sok helyen aztán pincéről-pincére járva meglátogatják egymást, megkóstolják a másik borát, és áldomást énekelnek. Bár már egyre több borvidéken és borászatban tartanak különböző és izgalmas programokat, a Vince-nap máig az egyig legautentikusabb,és őszintén szólva inkább a borászoknak szóló ünnepség.

Ha pedig minden előjel aggasztó, akkor meg lehet kísérelni a befolyásolását: amilyen hosszú hurkát-kolbászt kötünk a tőkére, olyan hosszú, s amilyen nagy disznósajtot, olyan telt lesz a szőlőfürt. Sőt, van aki bort is ás el a tőkék közé.

Zaragozai Szent Vince

Szent Vince vértanúnak nem volt sok köze a borhoz. Két okból lehetett mégis a szőlészek és borászok védőszentje: egyrészt halálának és ünnepének dátuma fontos fordulópont, mint szent pedig eléggé népszerű volt ahhoz, hogy a szőlőtermesztők kultuszt építsenek személye köré. Borhoz való kötődését erősíti neve, aminek játékos értelmezése “százszoros bor”, s hasonlít a latin vinum szóhoz. A Valenciában vértanúhalált halt püspököt sokan tisztelték a középkorban, a 15. századtól már írásos emlékei vannak a különböző népszokásoknak. 

 

Tekintse meg Vince napi ajánlatunkat >>>>>>>>>