A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Legjobb rozé borok 2018-ban

Messze még a tavasz, az elmúlt nyár emlékei pedig már fakulóban vannak, csak a forralt bor melegíti az embert a téli hidegben. De így karácsony előtt sem kell elkeserednünk, mert a legjobb 2018-as rozé borok már a Pannon Borbolt kínálatában várják, hogy egy borkedvelő megkóstolja őket. 

Legjobb rozé borok 2018

Mik azok az újborok?

Bizony, talán nem tudjuk, de az idei borokat, így a 2018-as rozékat is újboroknak nevezzük. Fehérborok közül az első fecskék nem ritkán már augusztusban palackba kerülnek, de a rozék esetében az első tételek ősszel, legkésőbb novemberben, Márton-napra jelennek meg. Ha nagyon nem kívánjuk leszűkíteni a kört, a következő szüretig minden bor újbornak számít. A szakma általában azokat a primőr borokat nevezi így, amik érlelés nélkül, az erjesztés után szinte azonnal a palackba kerülnek. A borászatban kicsit is jártas borfogyasztó tudja, hogy a palackban is tovább érlelődik a bor, ezért például a 2018-as újborokat 2019 húsvétjáig nevezhetjük újnak. 

Hogyan készülnek a legjobb rozé borok?

"Nincsen titok. Precízen meg kell csinálni minden évben, rendesen, szakmai tisztességgel. A rozé inkább szakmai, emberi tevékenység. A vörösbort kilencven százalékban a természet alkotja, nekünk marad tíz százalék, meg hogy igyekezzünk ne elrontani a jó alapanyagot."
(Dúzsi Tamás – Pécsi Borozó)

Azt mindenki tudja már talán, hogy a franciaországi Provence-ból származó borfajta nem a fehér- és vörösbor összeöntésével készül. Való igaz, hogy van erre is példa más országokban, de nem a magyar rozé esetében. A magyar rozé ugyanis a hazai borászat egyik kitörési pontja és sikertörténete lehet, a friss, gyümölcsös és ropogós rozéink szerte a világban lenyűgözik a borfogyasztókat.

Ehhez természetesen saját technológia kell. A magyar rozé tehát vörös szőlőből készül. A sok esetben kifejezetten rozé alapanyagnak termesztett és szüretelt szőlőt csak rövid ideig áztatják héjon, pár óra után préselik, így nincs sok ideje a színanyagnak kioldódni, a must éppen csak megfestődik. 

A bort ezután általában fehér fehérbor technológiával, reduktívan, az oxigén kizárásával erjesztik hatalmas acéltartályokban, hogy az ízek és aromák mind-mind a borban maradjanak. 

Milyen a jó rozé?

A rozé műfajánál fogva sosem lesz „nagy, testes bor”, viszont saját kategóriájában nagyon is kimagasló lehet! Sose várjunk hosszas érleléseket, az évtizedet pihent cabernet-k rétegeit: a rozé lényege nem ez. A rozé legyen gyümölcsös, friss, ropogós, vibráló savakkal, élénkséggel. Ezen belül viszont elég tág határok vannak. Kinek a gyümölcsösebb, vastagabb, nehezebb, akár hordóban érlelt rozék jönnek be, mások kifejezetten a vékonykább, szódát kívánó lendületet és savakat keresik, megint mások megelégszenek az élesztő szabályozta testtel, a kissé uniformizált epres, joghurtos, tutti-fruttis egyen rozékkal.

Legjobb rozé borok 2018-ban a Pannon Borbolt kínálatában

A Pannon Borbolt kínálatában csak azok a rozék jelennek meg, melyeket előzetesen kóstolóbizottság letesztelt. Az egyes fajták, stílusok között a szöveges értékelés segít eligazodni. Néhány tuti tippet is adunk, ha nehéz lenne a választás. A Radó Pince zweigelt rozéja nekünk visszatérő kedvenc, évről-évre örvendeztet meg minket a pécsi családi borászat ezzel a borral. 

Most már mondhatni hagyomány, hogy amint megérkezik az első palack, megbontunk egyet csak úgy a munkatársakkal Lelovits Tamás rozéjából. Érett, jól iható, mindene megvan, amitől jó rozénak számít. 

Ahogy a Vylyan Kakas rozéja is személyes kedvencünk, nagyon jó az összhang, jól kimunkált, krémes, harmonikus rozéval van dolgunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bor vásárlás rozé