A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Légli Ottó

A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben alapította Légli Ottó, fél hektáros szülői örökségre alapozva. A családi birtokon ma már 33 hektáros szőlőültetvényen termelik a bornak valót. A dűlők jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A változatos felszínű, védett meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek. Fő fajtáik az olaszrizling, a rajnai rizling, a chardonnay, a sauvignon blanc és a furmint.

“Felszabadult és őszinte pillanatokat átélni, saját magunkat adni, és nap mint nap azzal foglalkozni, amit igazán szeretünk. Mindig erre törekszünk, és ezeket is szeretnénk átadni a borainkkal” - foglalják össze azokat a gondolatokat, amik meghatározzák a mindennapokat a Légli birtokon. “Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.”

A legnagyobb dunántúli borvidékeink közé tartozó, ikonikus fehérborokat adó Balatonboglári borvidéket nem véletlenül nevezik már Dél-balatoni borvidéknek, hiszen négy nagyobb területre osztható, s a Balaton partjától igencsak messze, Somogy megye szívében található részeket is magában foglal.

A Légli-borok a legkiemelkedőbb vidéken, a Balaton déli partján születnek meg. Az itteni borkészítés szerencsés helyzetben volt, hiszen a Szent László által alapított somogyvári apátságba érkezett flamand szerzetesek, vagy a gyarapodó kiránynéi birtokok pincemesterei is fő tevékenységüknek tekintették a szőlőtermesztést. A bortermelés más főurak figyelmét is felkeltette, és olyannyira jellemző lett a térségre, hogy a 15. század utolsó éveiben szőlőt ábrázoló címert kapott Somogy vármegye.

A török uralmat követően a 18. században a letelepedő német telepeseknek is köszönhetően kapott új lendületet a bortermesztés, a területek növekedni kezdtek, pincesorok épültek, de megszülettek a szőlőhegyek életét szabályozó első rendeletek is. A borvidéken a kor viszonyaihoz képest alaposan dokumentálták a borgazdaságok életét is, ami bepillantást enged, hogy mik voltak a legnépszerűbb fajták a 20. századig: rajnai és az olaszrizling, oportó, kadarka, ezerjó, kövidinka és burgundi, mézesfehér, vagy éppen a bakator.