A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ma választják a Borászok Borászát!

Az 50 jelöltből már csak öten maradtak versenyben. Két tokaji, két balatoni és egy villányi borászért lehet szurkolni. Mind remek és kivételes emberek, de azért mi picit jobban szurkolunk ​Ipacs Szabó Istvánnak!

Sok borász ezt a díjat tekinti legnemesebbnek, mivel a kollégák szavazatai döntenek: a szabályztanak megfelelően mindig az eddigi díjazottak jelölnek első körben 50 borászt a díjra, akik maguk közül választják ki a győztest két fordulóban. Az első kör szavazatai alapján kialakul az 5 fős shortlist, akikre a második fordulóban szavazhatnak az ötvenek. Íme az idei döntősök névsora és rövid bemutatásuk:

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Területeik első említését az 1600-as években találhatjuk meg. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.  
 
Bodó Judit, a Bott Pincétől, aki többször volt már döntős korábban így nyilatkozott a Borutazónak arról, hogy miért is borászkodnak: „…azért, hogyha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: mert dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért, vagy száraz időért), szüretelünk, dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál.) Mert a döntő szó mindig a természeté.” 
 
Figula Mihály először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét. 
 
Ipacs Szabó Istvánnak, a Vylyan főborászának gyakorlatilag bérelt helye van az ötös döntőben. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”.
 
Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott.  
 
2017 óta a díjazottak csillagot is kapnak a Bazilikával szemben, a Zrínyi utcában, a Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A Borászok Borásza mellett a gálán minden évben kiosztásra kerül a Borászok Barátja különdíj is. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. 2014-ben ezt a díjat Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium társalapítója, vezető oktatója kapta. A további győztesek: Dr Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016), Dr. Csizmadia András (2017) voltak. A Borászok Barátját szintén a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje szavazza meg.

(VIA BORÁSZPORTÁL)

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin hírek villány