A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Már a prosecco-t is hamisítják

A nem hivatalos nemzetközi borrendőrség azután fújt riadót, hogy több ezer hamisított prosecco-t foglaltak le Angliában. A brit élelmiszerfelügyelet ellenőreinek a címkék lettek gyanúsak, ezután néztek bele a palackokba: azokban azonban moldovai bort találtak az észak-olasz borbüszkeség helyett. 

„Az élelmiszerbűnözés régóta jelen van a boroknál, és a bűnözők azokat az élelmiszereket támadják, melyeket egyébként könnyű eladni” – nyilatkozta Mark Dawson, a vizsgálóbizottság vezetője. „Megnőtt a fogyasztói kereslet a prosecco-ra az elmúlt években, ezzel pedig a hamisítók látóterébe került a borfajta.”

Szerencsére a hamisítás egyelőre a vásárló megtévesztésére szolgál, és viszonylag könnyen leleplezhető. A legtöbb prosecco üvege hasonló és a címkét felületesen szemrevételezve nem biztos, hogy egykönnyen feltűnnek a csalásra utaló jelek. Ha csak nincs gyakorlott szeme valakinek, sok esetben nehéz felfedezni a különbséget.

A szakértők hasonló körültekintést javasolnak, mint a régi évjáratokból származó, vagy nem megbízható helyről, esetleg gyanúsan olcsón rendelt borokkal kapcsolatban. Érdemes utána keresni a gyártó nevének az interneten, megegyeznek-e a hivatalos címkék. A gyártás helyét szintén érdemes ellenőrizni, hiszen ez viszonylag könnyen észrevehető. Plusz az összes prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) vagy DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) minősítéssel van ellátva, amit feltüntetnek a címkéken is. 

(VIA INDEPENDENT)