A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Matošević Pincészet

A Matošević borászatnak nincsen évszázados múltra visszatekintő története. Nem is egy tündérmese az övék szerény ősökkel és az alázatos munkájukkal, amivel egy családi borászatnak szentelték életüket. Nem is a múltra, hanem a jelenre és a jövőre koncentrálnak, hogy ők készítsék az Isztria legjobb borait. 

„Valaki üzletnek hívja, mi borkészítésnek, egy kalandnak, amiben a szívünket és a tudásunkat állítjuk a legjobb borok elkészítésének szolgálatába” – így a pincészet hitvallása most már 15 éve.

A borászat központja az isztriai Krunčići-n található, ez gyakorlatilag a mediterrán térség legészakibb része. Az itt élők életének állandó része volt a bor, ami nemcsak a hagyományokat, de az identitást és a mindennapi életet is meghatározta. Az itt készült borok a termékeny talajnak, a napfénynek és a tengernek köszönhetően válnak különlegessé és egyedivé: ezt az ízvilágot zárja palackjaiba a Matošević.

Két nagyobb ültetvényről szüretelnek, az egyik az észak-nyugati Buje környékén található, innen főleg a friss és érleltebb fehérekhez érkezik az alapanyag, például a malvazijához. Az elmúlt 15 évben számos elismerést gyűjtöttek az itteni borok, s nemzetközileg ismerté tették a pincészetet. 

A másik ültetvény a félsziget közepén, Grimalda környékén található, amiről külön borcsaládot is elkereszteltek. Bár az itteni szőlők még fiatal telepítésnek számít, már most megmutatták kiemelkedő arcukat és azokat az elképesztő lehetőségeket, amiket magukban rejtenek. A területek abban mindenesetre megegyeznek, hogy világszerte első osztályú termőhelyként tartják őket számon. 

Rendezés: