A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Meddig bírja a bor a nyitott palackban?

pannon bormagazin

Helyesesebben: Meddig fogyasztható a nyitott palackban lévő bor? A fogyaszthatóság függ a bor típusától és attól, hogy hogyan tároljuk. A borpárlatok elállnak akár egy hónapig is, de a legtöbb bor nyitott palackban csupán 3-5 napig. Hogyan érdemes tárolni őket? 

 

Nézzük fajtánként!

Pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok: 1-3 nap hűtőben pezsgőzáróval.

A gyöngyöző borok felbontás után gyorsan elvesztik szénsavtartalmukat és így nem sok értelmük marad. A hagyományos módon készült pezsgők, egy kicsivel tovább tartanak ki, mint a tartályban, széndioxid hozzáadásával készült gyöngyöző vagy habzóborok.

pezsgőzáró  pezsgőzáró

 

Könnyű és édes fehérborok és rozék: 5-7 nap hűtőben tárolva dugóval

A legtöbb fehér és rozé bor akár egy hétig is iható marad hűtőben tárolva. Észrevehető, hogy a bor íze finoman megváltozik - már az első nap után - a bor oxidációjának következtében. Egyes borok akár jobbá is válhatnak az első nap után, például amik hűvös klímát kedvelő szőlőből készültek, mint a Rajnai Rizling, a Pinot Grigio (Szürkebarát), vagy a Sauvignon Blanc.

fehérbor

Testes fehérborok: 3-5 nap hűtőben, dugóval

A testes fehérborok, mint a tölgyfahordóban érlelt Chardonnay kevésbé savasak, ennek következtében romlandóbbak, mint a könnyű fehérborok. Ha hűtőben, dugóval lezárva tárolja, akkor sem bírják tovább 3-5 napnál. Ha kedveli az ilyen típusú borokat, okos megoldás lehet egy vákuumpumpa beszerzése. Ezzel az eszközzel tovább frissen tarthatja a bort a nyitott palackban. Egy kis pumpa és gumiból készült, nagyon jól záró dugók kellenek hozzá, amit akár itt is beszerezhet.

 

Vörösborok: 3-5 nap sötét, hűvös helyen, dugóval

Minél magasabb egy vörösbor tannin és savtartalma, annál tovább marad jó a felbontást követően. Szóval egy könnyű vörösbor nagyon kevés tanninnal, - mint például a Kadarka vagy a Pinot Noir - nem tart olyan sokáig, mint egy Merlot vagy egy Syrah. Előfordul az is, hogy egyes borok - főleg az idősebbek - jobbá válnak egy nappal felbontás után. Ez a dekantáláshoz hasonló körülmények eredménye. Dekantálásnál az a cél, hogy a frissen felbontott bort átlevegőztessük és így a borból kiszellőzzenek az enyhe fülledt, dohos illatok, a bor “magához tér”. A felbontott vörösbort tárolja borhűtőben vagy egy sötét hűvös helyen. Ha nincs borhűtő akkor a hűtőszekrény is jobb megoldás mint kint hagyni a bort egy 21°C-os szobában.

nyitott boros palackok

Miért romlik meg a bor?

Röviden: A leggyakoribb oka a bor megromlásának az, hogy a benne található ecetsav-baktériumok az oxigén jelenlétében elfogyasztják a benne található alkoholt és ecetsavvá és acetaldehiddé metabolizálják. Ezek következtében a bornak erős ecetes szaga lesz, romlott almára emlékeztető íze, ami egyáltalán nem kellemes.


Vakteszten értékelt,
borhibáktól mentes, tiszta borok

 

http://winefolly.com/tutorial/how-long-opened-wine-lasts/

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin