A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Még egy bizonyíték a klímaváltozáshoz

Még egy bizonyíték a klímaváltozáshoz
A (leendő) brit borászok örülhetnek a melegedő éghajlatnak - derül ki egy tanulmányból.

 

Nem vitás, hogy a klímaváltozás káros hatásai alapjaiban változtatják meg az emberiség mindennapjait. A katasztrofális következmények mellett ugyanakkor felbukkan néha egy-egy hír, mely legalábbis (látszólag) pozitív hozadékokról tudósít.

Az egyik ilyen volt a közelmúltban, hogy a melegedő éghajlat alapjaiban formálhatja át a brit borkészítést. Nem vicc, a szőlőtermesztéshez javarészt nem túl megfelelő angliai környezet megváltozásának köszönhetően a britek már a század közepére világelső bortermelők lehetnek.

A New York Times-ban közölt tanulmány szerint az elmúlt években több angliai borászat is kedvezőbb szőlőtermesztési körülményekről számolhatott be. Ez annak is köszönhető, hogy a kutatók szerint a Brit-szigetek a világátlagnál gyorsabban "melegedik". Olyannyira, hogy a borpiaci elemzők szerint nagyon rövid időn belül 5-10-szeresére növekedhet a brit borászat. 

Sőt, a tanulmány készítői még távolabb tekintenek: Kína, Oroszország, de még egyes skandináv országok bortermelése is felkerülhet a borfogyasztók térképére a szárazabb nyaraknak és enyhébb teleknek köszönhetően. 

(VIA environmentalleader)

Tartalomhoz tartozó címkék: külföld hírek