A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Még idén emelkedhetnek a borok árai

Múlt héten kiadott közleményében nem túl jó híreket osztott meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a szakmai szervezet. Még szerencse, hogy a Pannon Borboltban mindig verhetetlen áron kínáljuk a legjobb borokat!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleménye szerint mindennek legfőbb oka a tavalyi időjárás, mely világszerte több régió bortermelését befolyásolhatja az idén. Az extrém hideg és szárazság ugyanis rendkívül érzékeny érintette az európai szőlőtermő vidékeket, ami mind a mennyiségen, mind a minőségen meglátszott. A globális bortermelés a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint 2017-ben majdnem 9 százalékkal esett vissza növekvő fogyasztás mellett.

A hiány miatt a magyar kivitel mennyisége 12 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 18 százalékkal csökkent tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, miközben a borszőlő és a must exportja is megugrott 2017-ben – írta a HNT.

Nem csupán a külföldről érkező borok drágulása emelheti az árakat, hanem a belföldi termelés költségeinek növekedése is, mivel a szőlészetben dolgozók számának csökkenése megköveteli a jelentős béremeléseket és a munkaközvetítők alkalmazását. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva felidézték, hogy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok februári és márciusi átlagára 5-8 százalékkal volt magasabb a januárinál.

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: bor vásárlás borvidék