A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Megérkeztek a 2018-as újborok

Október második felétől már minden az újborokról szól! Nincs ez másként nálunk sem, mostantól folyamatosan érkeznek a Pannon Borbolt kínálatába a 2018-as évjárat legszebb borai. Szokásunkhoz híven borász partnereinket is megkérdeztük, értékeljék néhány szóval az évjáratot.

Az ősz első napjain már rendszerint kínálunk nemrég szüretelt szőlőből készült primőr fehér- és rozéborokat, de az igazi ünnepi időszakba októberben fordulunk rá, hagyományosan akkor, amikor megérkezik hozzánk a Vylyan Bogyólé legfrissebb évjárata.

Ez az első újbor, s innentől már nincs megállás a novemberi Márton-napig, a borászok és az újborok egyik legszebb ünnepéig. Ez a néhány hét számunkra az egyik legizgalmasabb időszak, hiszen ezek a friss, könnyed és életvidám borok kötelező részei az ebédlő- és vacsoraasztaloknak. S igen, azzal is tisztában kell lennünk, hogy már megmutatják és előrevetítik azt is, hogy milyen lesz az évjárat, milyenek lesznek a még hosszabb érlelésre szánt bortársak.

De ráérünk arra még, most a reflektorfény az újabb és újabb újborokon van, amik ropogós, gyümölcsös könnyedségükkel hirdetik, hogy milyen nagyszerű borok születnek a borvidékeinken! 

Radó András már most nagyon optimista az évjáratot illetően, s elmondása alapján minden oka megvan erre, ahogy a többi gazdának is a Pécsi borvidéken. „Az már most látszik, hogy a 2018-as évet még sokáig fogjuk emlegetni, mint kiemelkedő évjáratot. A nyári hónapokban a túlzásoktól mentes, de állandó meleg, valamint a nagyjából egyenletes eloszlású és elegendő csapadék gyors érést eredményezett. A nálunk megszokott nyár végi szüret kezdés előre csúszott jó két héttel. Augusztus 15-re a zweigelt elérte azt az érettséget, ami egy könnyű, ropogós, friss rozéhoz szükséges.”

A villányi borászok hasonlóan derűlátóak. Günzer Tamás szerint a 2018-as „kimagaslóan jó évjárat. Valamennyi szőlőfajta 3 héttel előbb érett be. Egészséges termést szüretelhettünk magas mustfokkal, élénk, szép színanyaggal. A rozé borok készítésénél fontos volt a szüret időpontja, jóval korábban kellett szüretelni a megszokottnál. Illatosak lettek, nagyon élénk színekkel.”

„Villányban biztosan az évtized kiemelkedő évjárata lesz, amely az augusztus 10-én megkezdett eddigi legkorábbi szüretünkről is emlékezetes lesz. Összességében meleg évjáratnak tekinthető, a száraz és az intenzíven csapadékos időszakok megfelelő ütemben váltották egymást. Gyönyörűen érett, de elegáns savakban gazdag szőlőket szüreteltünk” – árulta el Ipacs Szabó István, a Vylyan Pincészet főborásza.

Lelovits Tamás szerint: „kiemelkedő évjáratnak tartom, minden együtt állt hozzá. Sok napsütés, megfelelő csapadékmennyiség. Így a szüret is kellően érett alapanyagokból történhetett. Elégedett vagyok vele.”

Hasonlóan vélekedett Nacsa György is, a Vineas Tenkestől. „A korai tavasz és meleg száraz nyár miatt nagy odafigyelést követelt a szüret időpontjainak a kiválasztásához, így lehetett csak megőrizni a rozékra jellemző üde savakat, ízeket és aromákat.”

A szekszárdi Prantner Ferenc osztja déli kollégái véleményét. „A 2018-as évet kiemelkedően jó évjáratnak tartjuk. A vegetációs időszak 2 héttel előbb indult a megszokottnál, ezért a szüret is korábban kezdődött. A korai szőlőfajtákat is jól beérve szüretelhettük, amiket újborként is forgalmazzuk. Az évjáratra a gyümölcsös fajtajelleges aromák, szép sav-alkohol egyensúly jellemző.”

„Alapvetően egy jó évjáratnak tartjuk az ideit, jó mustfokok és szép savak voltak. Az illatos fehéreknek és a generosának kimondottan kedvezett a 2018-as év. Ezeket a lehető legoptimálisabb időben és gyönyörű állapotban tudtuk szedni. Így nagyon szépnek ígérkeznek” – magyarázza Frittmann János

Vissza a teljes kínálathoz >>>>>