A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Montenegrói borkülönlegesség a Pannon Borboltban

Megérkezett a Pannon Borboltba Montenegró első számú vörösborának legújabb évjárata! A Plantaze Borászat páratlan adottságokkal rendelkező ültetvényeinek büszkesége az ősi vranac szőlő. Ebből készül a pincészet prémium tétele, a Pro corde. Kis túlzással szülőhazáját leszámítva Európában csak a Pannon Borboltban vásárolható meg ez a több nemzetközi elismerést is begyűjtő bor. A Pro corde mellett jutott még hely az új malvazija 2019-es évjáratának, a Kristac 2020 és a Vranac 2018 mellett.

Pro corde - a szívért. A pincészet szerint a bor rendszeres, ám mértékletes fogyasztása gyógyszerként hat, csökkenti az érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatát. Ezt természetesen kezeljük értő és megértő kétkedéssel, és elégedjünk meg jótékony stresszoldó, hangulatjavító hatásával.

Persze ezt a népszerűséget el is várják a fajtától! Egy montenegróinak a vranac olyan, mintha például Magyarországon túlnyomórészt kékfrankost szüretelne mindenki mindenhol. A Plantaze 2300 hektárjának 70 százalékán vranac szőlőt találni. A fajta nagyon jól érzi magát ezen vidéken, nem hiába az ország büszkesége. Ősi fajta, annyi biztos, bár eredetét hagyják a legendák ködébe veszni.

A montenegrói borászok kellő komolysággal és tisztelettel állnak hozzá, elkészítik klasszik (alap), prémium, ultraprémium és szelekció kategóriákban is. Szerencsére, mert igazi értékét, mélységét és valóban varázslatos dimenzióit az érleltebb tételek, a régebbi évjáratok mutatják meg igazán.

A Plantaze birtokán Európa legnagyobb egybefüggő szőlőültetvénye tárul az ember szeme elé. A földalatti Cijevna folyó medre által határolt, a forróságban remegni látszó mészkődombokkal ölelt karsztvidék különleges katlant alkot, sajátos mikroklímával. Ezt nemcsak az alig harminc kilométerre található Adria határozza meg, hanem a meleg, száraz nyarak és az enyhe telek váltakozása.

A völgyben 2300 hektáron gondoznak szőlőt, ami 11,5 millió tőkét jelent. A nem ritkán 12 órán át sütő nap mellett más elemi hatás is jellegzetessé teszi az itt születő bort. A szőlő zöld lombja alatt a tőkék tövében az erózió morzsolta, aprította, alakította kértafehér mészkő alkotta talajt találni. A földben kisebb-nagyobb gömbölyded kavicsok, szikladarabok vannak, nyaranta mohón nyeli el a ritka eső minden értékes cseppjét.

Az itt nevelt szőlő 95 százalékát kézzel szüretelik ma is. Augusztustól-szeptemberig több mint 2000 ember vesz részt a munkálatokban, néha egy monumentális történelmi kalandfilm forgatására emlékeztetve a szemlélőt.

A montenegrói Plantaze Borászatban sok őrült és elképesztő dolgot találni: például a Šipčanik-pince eredetileg a Jugoszláv Néphadsereg légierejének földalatti katonai bázisaként és vadászrepülő hangárjaként szolgált a 1999-es NATO bombázásokig, és csak 2007-ben alakították át borospincévé.

Már az ültetvények között húzódó, a civilek számára egykor tiltott terület kifutópályán is izgalmas végigmenni, hát még 356 méter hosszan leereszkedni 30 méter mélyre az alagútpincébe. Az átlagosan 13,5 méter széles, 7 méter magas alagútban 2 millió liter barrique bort érlelnek itt kisebb-nagyobb hordókban, és egy asztalokkal, hordókkal berendezett kóstolótér is helyett kapott.