A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Nagyon nagy a baj: világörökségi helyszíneket fenyeget a klímaváltozás

Hiába kongatták a vészharangokat hosszú évekkel ezelőtt már a környezetvédők, ma is vannak, akik szerint a klímaváltozás nem valós probléma. Pedig a baj már az ajtó előtt van, most a világ leghíresebb borvidékeinek borászatai kiáltottak segítségért: veszélyben van a portugál Alto Duoro és a francia Burgundia is.

A borászok nem akárkit nyertek meg érdekeik képviseletére, mint Irina Bokovát, aki az UNESCO vezetője volt 2009 és 2017 között. Hiába érzékelhetőek azonban a klímaváltozás jelei, pontos és hiteles, átfogó mérések nem születtek eddig, ezért első lépésként ennek megoldására tesznek kísérletet.

A cél nemcsak az, hogy pontosabb adatokat nyerjenek, ami alapján előrejelzéseket lehet felállítani, de az is, hogy felmérjék, mekkora veszély fenyegeti a leghíresebb borvidékeket. A dolog komolyságát jelzi, hogy az európai borvidékek színe-java élen jár a sérülékenység tekintetében: Alto Douro, Bordeaux, Piemont, Champagne, Burgundia, az olasz sziget Pantelleria, és a szicíliai partvidék.

A kezdeményezésnek célja, hogy a borvidékek lehetőség szerint felkészüljenek a megváltozott éghajlat kihívásaira is. Példaként a portói borokat adó Alto Douro-t hozták, ahol évek óta egyre durvábban érezteti hatását az extrém időjárás. Nem elég, hogy 2017 különösen száraz volt, idén február harmadik hete óta folyamatosan esik az eső. Az áradások utakat, borászatokat és ültetvényeket mostak el. 

A borászok egyetértenek abban, hogy amennyiben nem születik gyors és hatékony globális válasz, a következő évtizedekben Alto Duoro léte válik kérdésessé.

(VIA DECANTER