A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Nyerspezsgő (Brut Nature) - Rácz Lilla - Villány (0,75l)

Ár:
6.490 Ft (5.110 Ft + ÁFA)
Vásárlói értékelés: Nem értékelt

A nyerspezsgő nagyon divatos hazánkban, olyan pezsgőkülönlegesség, amihez nem kerül expedícíós likőr az elkészítése alatt. Szép, apró buborékok tűnnek fel a kitöltés során. Technológiailag hibátlan megoldás, kellemes savérzet, a sauvignon blanc zöldes ízjegyeivel. 

Termelő: Rácz Lilla
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 8.653,33 Ft/l

Részletek:

Hogyan készül a pezsgő és miben más a nyerspeszgő? - Rácz Lillát kérdeztem

„Amikor pezsgőt készít az ember, akkor készít először egy fehér alapbort, ami nem azonos a fogyasztásra szánt fehérborokkal. Már az alapbornak szánt szőlőt is más technológiával kell termeszteni. Egy példa: a borkészítéshez kilevelezik a fürtzónát, hogy minél többet süsse a nap. Én nem bontom ki, mert nem szeretném, hogy sokat süsse a nap. Egészen más sav-cukor-pH arányra törekszem, mintha például egy olaszrizlinget készítenék, amit borként akarok meginni. Más a terhelés, a tápanyag utánpótlás, szóval teljesen más az egész. 

2009 januárjában már a metszéskor tudtam, hogy ebből a sauvignon blanc-ból pezsgő lesz. Egészen a 2011-es évjáratig a teljes mennyiséget egy magánvásárlói kör vitte el, két éve pedig egy különösen tehetséges budapesti tervező csapattal megálmodtuk és megvalósítottuk ezt a díszdobozt és csomagolást. A 2012-es évjárat már nálatok is kapható. A címke alapanyaga azonos azzal, amiből a champagne-i pezsgők címkéje is készül.

A méthode traditionnelle az elkészítési módja. Elkészül a pezsgő alapbor, ami a második erjesztéshez egy koronazárral lezárt palackba kerül. Ezután a pince mélyére egy kalodában elfektetve el van rakva és ott teszi a dolgát. A második erjedés sokkal lassabban megy végbe mint az első, általában egy-másfél hónapig tart és ezután kezdődik a pezsgő érlelése. A bortörvény szerint minimum 9 hónapig kell seprőn tartani a pezsgőt ahhoz, hogy „palackos erjesztésű” megjelölést kaphasson. (A seprő az erjedés során elhalt élesztőkből alakul ki, finom porszerű anyag.) Ilyenkor kapja meg azokat az aromákat, amiket az autolízis folyamata alakít ki, azt a bizonyos érlelt pezsgő ízt. Ha lejár ez az idő, elkezdem kóstolgatni és amikor az én szájízemnek megfelelően elérkezik az a pont, akkor azt mondom, hogy készen van.

nyerspezsgő díszdoboz
Ezután kerülnek a pezsgők a rázóállványra, ahol lerázzuk róla a seprőt a koronazárra. Ez azt jelenti, hogy felfektetjük az állványra, nyakkal a lyukakba, majd először elkezdjük hintáztatni a palackokat, kicsit jobbra, kicsit balra, kicsit vissza, szóval ez minden nap egy negyed fordulatot jelent. Először az a cél, hogy a seprő összeálljon egy csíkban a palack oldalán. Ezután elkezdem emelni a palackot és lassan fejre állítom, hogy a seprő lecsússzon és a koronazárra rakódjon le. A lerázási folyamat három hétig tart és nagyon óvatosan kell csinálni, nehogy felkeverd.
Hátravan még a degorzsálás, amikor a palackot továbbra is fejjel lefelé tartva leveszem a koronazárat és a nyomás kilövi a tetejét, benne az addigra már kis gombóccá összeállt seprőt. Egy ügyes mozdulattal pedig újra lezárom. Itt van egy kis veszteség, nincs tele a palack, ezt vissza kell pótolni. Nincs szűrés, ha bor lenne, azt mondhatnám, hogy szűretlen.”

A brut nature, a nyerspezsgő azt jelenti , hogy önmagával töltöm vissza, egy másik degorzsált palackból. A hagyományos pezsgőkészítési eljárás során itt expedíciós likőrrel töltik fel, tehát legtöbb esetben cukrot adnak hozzá. Még a száraz pezsgő is tartalmazhat akár 12 gramm/liter cukrot. Erre azért van szükség, mert a szénsav által keltett szárító hatást szeretnék harmóniába hozni. A nyerspezsgőben nincs cukor, az szárazra kierjedt. Ez egy más karakterű pezsgő - ezért emelik ki a címkén, hogy brut nature. Az átlag száraz pezsgők 6, 8 vagy akár 10 gramm/liter hozzáadott cukrotartalommal balanszíroznak és ettől lesz sokkal nyalósabb, és sokkal szélesebb a mosoly mindenkinek az arcán. A nyerspezsgő egy mokányabb dolog, de ezért erre ki is van írva.”

Mennyi idő telik el, amíg a szőlőből fogyasztható pezsgő lesz?

„Három év telik el a szürettől számítva, tehát ez egy 2012-es sauvignon blanc 100 %-ban és 2015 novemberében került piacra. A pezsgő alapborhoz nagyon korán szüretelünk, a sauvignon blanc esetében már augusztus 20-a körül leszedjük. Nagyon sok dologra kell figyelni, például alacsony maradjon a cukorfok, mert két erjesztés után is 11-12 %-os alkoholtartalmat szeretnénk elérni. Magasan tartom a savat, de arra is figyelnem kell, hogy azok a savak ne legyenek éretlenek. Az alapbort az első télen kint tartom tartályban, várom a hideget, fagyjon meg, essen rá a hó, mert ez egy természetes borkőstabilizálás. Ki kell bírnia a telet, hogy ne akkor váljanak ki a borkőkristályok, amikor a vásárló otthon beteszi a hűtőbe aztán másnap kiveszi. Tavasszal pedig jön a palackba töltés, a második erjesztés, érlelés, amiről már beszéltünk. A tapasztalatom az, hogy két nyárnak kell eltelnie ahhoz, hogy ezek az autolízises ízek kialakuljanak benne.”

--

Pincészet Rácz Lilla
Évjárat nélkül
Szőlőfajta Sauvignon Blanc
További adatok száraz nyers pezsgő
Mennyiség 750ml
Alkohol tartalom 11,5 %

Hasonló termékek

Termék cimkék: nyers pezsgő