A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Olasz borok haladó borivóknak

Három híres olasz borászat érkezett a Pannon Borbolt szortimentjébe, a pincészetek legjava került be a kínálatba. A dél-tiroli Endrizzi, a piemonti Cascina Chicco és a venetói Montelvini az észak-olasz borvilág izgalmas krémjét képviselik. Prosecco, spumante, régi, történelmi szőlőfajták és világfajták, de abban mind megegyeznek, hogy a legmagasabban jegyzett borok között tartják számon őket. 

Amíg a járványhelyzet nem űzte a virtuális térbe, rendszeresen részt vettünk az Italian Taste Summit boros eseményen. Ezen évről-évre felvonult a magyar szemmel végtelennek tűnő olasz borvilág színe-java. Több, ma is aktív szakmai és emberi kapcsolatunk született, most pedig eljött az idő, hogy ezeknek a legjavát a Pannon Borbolt vásárlóival is megosszuk.

Három, Magyarországon eddig a nagyközönség számára jobbára ismeretlen pincészet debütál az elkövetkező hetekben a Pannon Borbolton. Tartsatok velünk ezen az izgalmas kalandon! Salute!

Cascina Chicco - a történelmi szőlők őrzői

Enrico és Marco Faccenda, a Cascina Chicco tulajdonosai nem elégedtek meg azzal, hogy csak a családi borászat körüli földeket műveljék meg. Felkutatták borvidékszerte a  legjobb parcellákat, azokat, ahol legjobban érzi magát egy-egy, a környékre jellemző őshonos észak-olasz szőlőfajta. A Cascina Chicco kivételes hírnévre tett szert működése négy generációja alatt. Több mint 50 hektárnyi történelmi szőlőterületet művelnek Piemontban, boraikat az egész világon keresik. Canale, Vezza d'Alba, Castellinaldo, Castagnito, és Monforte d'Alba: ha ezekkel a nevekkel találkozunk egy borcímkén, biztosak lehetünk a kivételes borélményben. 

A Chiccókat mindig is "Chicu"-nak hívták szomszédaik. Az alapító Nonno Ernestótól kezdve a legfiatalabb generációig ez a becenév mindig is szimbolizálta a pincészet történetét. De jelképezi a szeretetet, a megbecsülést, a barátságot és a közösséget, amelynek a család is része.

“Van egy bizonyos fény naplementekor a szőlőben, amikor valami különlegeset érezni a levegőben. Érzed, hogy ez a pillanat más, mint a többi. Valami hihetetlenül egyedi." Enrico Faccenda

A Cascina Chicco a föld, a szőlő, a borfogyasztók és a munkatársaik érdekében úgy döntött, hogy a növényvédelmet a nélkülözhetetlen szintre korlátozza. Hisznek abban, hogy a boraik előállítása közben óvniuk kell a természeti erőforrásokat, a környezetüket. Nem vegyszeres gyomirtókat alkalmaznak, a szőlősorok között zöldtrágyával dolgoznak, kíméletes módszerekkel védekeznek a kártevők ellen.

De tovább gondolkodnak a szőlőültetvények határain is: a biológiai sokféleség megőrzése érdekében mogyorófákat és erdőket vásárolnak a szőlőültetvények környezetében. Ezeknek a zöldterületeknek a gondozása és megőrzése csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását és nem mellesleg a kisállatok, madarak, rovarok és más állatfajok számára védett rezervátumként működik.

Endrizzi - a Dolomitok árnyékában

Az öt generáció óta borászkodó Endrici család ("Endrizzi" a helyi dialektusban) tagjai mindig is a kezdeményezőkészségükről voltak híresek. A soron következő új generáció mindig a biztosítéka volt annak, hogy az Endrizzi Pincészet folyamatos fejlődésben legyen. Trentino egyik legrégebbi, rangos borászataként ma is meghatározó, példamutató szereplői az olasz borvilágnak. 

Az Endrizzi minden ízében történelmi borászat. 1885-ben alapították, amikor a térség még az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Francesco és Angelo, a pincészet alapítói voltak az elsők, akik cabernet és merlot szőlőtőkéket importáltak a térségbe. Közben nem feledkeztek meg olyan hagyományos fajtákról sem, mint a Teroldego és a Lagrein. A borászatot ma már a negyedik és ötödik generáció vezeti: Paolo és Christine, valamint gyermekeik, Lisa Maria és Daniele.

Otthonuk, San Michele all'Adige a középkor óta fontos bortermelő vidék: a helyi apátság szerzetesei voltak az elsők, akik a borkultúrának hódoltak, megművelték az ősi szőlőültetvényeket, amelyek közül nem egy ma az Endrizzi birtok részét képezik.

 

Szőlőültetvényeik síkságokat, dombokat és hegyeket borítanak. Minden egyes szőlőültetvényt alaposan kielemeztek, hogy meghatározzák az egyes szőlőfajták számára legmegfelelőbb talajt. A terroirra jellemző gazdag ásványi anyagtartalom és mikroklíma gyümölcsös, intenzív borokat eredményez, amelyek több nemzetközi elismerést kivívtak. Büszkék arra, hogy “Dél-Tirol egyik első környezetbarát pincészete voltunk. Az egészséges, tiszta gazdálkodást választottuk, és az fenntarthatóság elvei alapján bővítettük a borászatot.”

Ha ellátogatunk az Endrizzi-birtokra, többször szembe jöhet a Masetto szó. Nem véletlenül, mert a család számára a Masetto sokkal több, mint zászlósbor. Masetto a szőlőültetvények által körülvett történelmi épületnek, valamint annak a terroirnak a neve, ahol a család legkitűnőbb szőlőit termesztik. 

Montelvini - szövetség a szőlőben

A Montelvini Pincészet a prosecco hazájában, Venegazzùban található, a világ egyik legismertebb olasz borvidékének szívében. Olyan híres habzóborokat palackoznak, mint az Asolo Prosecco Superiore DOCG Asolo közelében, vagy a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Valdobbiadene környékén.

A borászat tulajdonosa a Serena család. Több mint 130 éve szenvedéllyel és elkötelezettséggel készítik boraikat. Évről-évre egyedülálló borokat palackoznak, az olasz borásztársadalom legrangosabb tagjainak számítanak. Történetük a tipikus sikeres olasz borászcsalád története. A borászatot ma Armando Serena vezeti gyermekeivel, Albertóval és Sarah-val. 

 "Azok vagyunk, amiben hiszünk: szövetségesek a szőlőtermesztésben." A Montelvini hitvallását a területhez való tartozás érzésében, a család erejében és tiszteletében, a föld iránti elkötelezettségben határozták meg.

A pincészetben büszkék rá, hogy az évszázados hagyományokat a mai modern gazdálkodási módszerekkel egyesítik. Annak ellenére, hogy a palackozott mennyiség és a termelési technológiák az idők folyamán magától értetődően megváltoztak, máig hűek maradtak a Montelvini borokat jellemző egyedi stílushoz. 

Különösen a habzóboraik által váltak híressé. Értékes, életdús szőlőültetvényeikről kiváló minőségű termés kerül a pincébe, ahol aztán megszületnek azok a csodálatos spumanték és proseccók.

Mit jelent a DOC és DOCG?

Az olasz borok eredetvédelmének alapját képező rendszer, a DOP (Denominazione di Origine Protetta) több kategóriára is oszlik, ebből a Pannon Borbolt vásárlói a két magasabbal találkoznak nálunk.

DOC - Denominazione di Origine Controllata

Az olasz borok eredetvédelmének alapját képező rendszert a hatvanas évek elején vezették be Olaszországban. A DOC rendszere meghatározza a földrajzi származást, leírja az engedélyezett fajtákat, a minimális alkoholtartalmat, a borrégiók határait. A bortermő helytől függően kitér a borkészítési eljárásra, megszabja a minimális érlelési időt. A védjegy-aspiránsokat szigorúan ellenőrzik és rendszeresen tesztelik. Öt évig kell egy bornak azonos minőséget képviselni, mielőtt kiérdemelné a DOC-t. 

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Két évtized után felmerült az igény, hogy az olasz bortermelők bevezessenek eggyel magasabb kategóriát: a DOCG védjegyet. Ehhez a boroknak teljesíteni kell a DOC feltételeit, további öt évet kell a DOC védjegyet viselni, mielőtt elnyerik a magasabb besorolást. A védjegy a palackozás helyét is szigorúan meghatározza, a borokat érzékszervi vizsgálatnak vetik alá, a palackokat sorszámozott, államilag ellenőrzött jeggyel zárják le.