A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Óriásira nőttek a boros poharak

Óriásira nőttek a boros poharak
Az elmúlt 300 évben hétszeresükre, konkrétan!

Az 1700-as években az átlagos boros poharak mindössze 66 ml-esek voltak: a kicsit több mint féldecis kelyhek ma már igencsak furcsának hatnak. A Cambridge-i Egyetem kutatói vizsgálták most meg az elmúlt évszázad poharait, melyek az utolsó két évtizedben változtak meg igazán: s lettek egyre nagyobbak.

Háromszáz év alatt ugyanis lényegében hétszeresésre nőttek a poharak, ma már egy átlagos kehely 449 ml. Ami nem jelenti azt, hogy többet is iszunk, de jó eséllyel arra késztet minket - a kutatások szerint.

A tudósok oxford-i múzeumoktól kezdve még a Buckingham Palota készletét is megmérhettték, de a kutatásba bevették a legújabb kristálymodelleket is: összesen 411-et. Az eredmény minden kétséget kizáróan azt mutatja, hogy folyamatosan nőttek a pohárméretek.

 

Nem túlzás azt mondani, hogy a poharak méretének növekedése együtt járt a borfogyasztás növekedésével is. A jelenséget több kísérlettel is alátámasztották. Egy cambridge-i borbárban például elkezdték ugyanazt a mennyiséget nagyobb pohárban felszolgálni: tíz százalékkal nőtt meg az átlagosan elfogyasztott mennyiség.

(VIA THE GUARDIAN)

Tartalomhoz tartozó címkék: külföld hírek