A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pajzos Pincészet

A Pajzos Pincészetet a Tokaji borvidék felbecsülhetetlen értékeit felismerő befektetők alapították, akik közül kiemelkedik az egyik francia tulajdonos, Jean-Louis Laborde. Az ő vezetésével telepítették újra a Pajzos dűlőt, biztosítva az optimális szőlőtermesztést és a Pajzos borok helyét a világ számos országának vacsora asztalán, kiváló presztízsű éttermében.

A Pajzos dűlő déli, délnyugati fekvésű, kiváló adottságokkal rendelkező terület, amin a nyirokbemosódásos barna erdőtalaj andezittufa kőzettel keveredik. Ennek a talajnak rendkívül jó a hőmegtartó képessége, ennek köszönhetően szépen érik és kiválóan aszúsodik rajta a szőlő. Ez utóbbi a kiváló klimatikus viszonyok mellett elsősorban a területet délről határoló Zsadány pataknak köszönhető, amely a botritisz képződéshez szükséges párát biztosítja. Északról a területet tölgyerdő határolja.

A Pajzos dűlő területe 87 hektár, ebből jelenleg 54 termő. 17 hektáron hárslevelű, 17 hektáron sárga muskotály, 22 hektáron furmint ültetvények találhatók, valamint az elmúlt években kísérleti jelleggel telepített még a pincészet ide zéta, kabar, gohér és kövérszőlő fajtákat is. A hárslevelű szőlő egy részét zömében még a hetvenes években ültették, az újabb telepítések 2000 és 2004 között zajlottak, ezek 2007-ben hoztak először termést.

Jean-Louis Laborde agrármérnök egy 600 hektáros gabona farm, egy sikeres hulladékkezelő vállalkozás és számos párizsi ingatlan tulajdonosa. 1997-ig csak a háttérből van jelen a Pajzos Pincészet életében. 1998 végén megvásárolja a GAN Biztosítótól Château Clinet-t (Pomerol), 1999 végén pedig a Megyer Pincészetet szintén a GAN-tól. 2000-ig kereskedelmi és műszaki szempontból a GAM AUDY irányítja a két céget, a Pajzos-t és a Megyer-t. 2000-ben a Megyernél 100%-os, a Pajzosnál pedig többségi tulajdonrészt szerzett Jean-Loius Laborde és átveszi a GAM AUDY-tól a cégek irányítását, ekkor telepítik újra M. Laborde kezdeményezésére a Pajzos dűlőt, így biztosítva az optimális szőlőtermesztést.

Rendezés: