A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pannon Borbolt TOP 10

Összegyűjtöttük, hogy melyik tételek voltak a Pannon Borbolt legnépszerűbb borai az elmúlt időszakból! Nem pusztán a legutóbbi hat hónap vásárlásait vettük alapul, az eladásokkal összevetettük a kereséseket és érdeklődéseket is. Érdemes böngészni!

Az elmúlt hat hónap TOP 10 bora egy bejegyzésben, ABC sorrendbe szedve a pincészetek szerint!

Balla Fekete leányka 2016

Illatában meggy, feketeribizli, áfonya. Zamatában kerek tanninok, jó savak. Különleges, semmihez sem hasonlítható fajta. 

Balla Géza az egyik legismertebb borásza a híres, történelmi Ménesi borvidéknek. A Romániában, Arad közelében található borvidék hosszú ideig feledésbe merült a 20. században. Pedig legendás vörös aszúk, fűszeres kadarkák, egész Európában keresett nagytestű, bársonyos vörösborok születtek. A Balla Pincészetben húsz éve dolgoznak azon, hogy a borvidék visszanyerje régi hírnevét!

Bősz Adrián Adriano Cuvée 2016

Rubinszínű. Illatában gyümölcsösség és fűszeresség jellemzi némi csokoládéval és vaníliával bolondítva. Ízében telt, érett, letisztult tanninok. Elegáns bor, kellemes zamatokkal és hosszú utóízzel. 

Bősz Adrián saját munkájával követendő példát mutatott abból, hogyan lehet szívós munkával, apró, de határozott lépésekkel felépíteni egy borászatot, melynek borait nemcsak ismertek, de nagyon keresettek a magyar borfogyasztók körében. Igazi szekszárdi borokat készít, melyek magon hordozzák a Bősz-stílus jegyeit. 

Holdvölgy Vision 2015 

Furmint, hárslevelű és kabar száraz formációja, mely tökéletesen elegáns bemutatója a tokaji példás tételeknek. Rendkívül gazdag és ásványos, körtés, mézes, citrusossággal. Kétségtelenül stílusos, van tartása, a mineralitás és hordó szép párost alkotnak.

A Tokaji borvidék egyik legfiatalabb, de annál meghatározóbb borászata a Holdvölgy. A 26 hektáros pincészet Mád legértékesebb dűlőiről szüretel rendkívüli törődéssel, küldetésük pedig, hogy „500 évvel a legendás bor születése után a Holdvölgy felelősséggel kívánja tovább gondozni a Tokaj-Álmot”.

Jeruzalem Ormoz Sauvignon Blanc 2018

Nagyon sok kivételesen jó bor készül a pincészetnél, de a sauvignon blanc az egyik legerősebb munkájuk. Tipikus, fajtajelleges illat jön fűszerekkel, sok frissen vágott fűvel, almával és citrusokkal: na meg a bodzavirág sem maradhat el. Ízben szép és kedves, hosszú lecsengéssel, határozott savakkal és maracujával. Bármilyen körülmények között!

A Puklavec családnak, a Jeruzalem Ormož tulajdonosainak kötődése a szőlőhöz, szeretete a borokhoz 1934-ben kezdődött. Martin Puklavecnek volt egy álma: megcsinálni a legfinomabb borokat - borvidéki összefogás keretében.  Ez a cél lebeg a mai napig a család mai generációjának tagjai előtt. Kézzelfogható hitük a kemény munkában, elkötelezettségük a minőség mellett, és a borkészítés szenvedélyének tisztelete.

Kázsmér Sárgamuskotály 2015

Tavaszi hangulatot idéz, illatban bombasztikus, bőséges: érett jegyek, barack, aszalt gyümik, mazsola, mellette teás, zöldteás. Kortyban vastag, feszes. Fűszeres, édeskés, kicsit aszalványos. Különleges, érett sárga- és őszibarackos, sárgadinnyés jegyek. Az ásványosság teszi az i-re a pontot.

A Kázsmér család évszázadok óta otthon van a Lesence-patak völgyében. Őseik valószínűleg a honfoglalás-kori Tomaj nemzettséggel együtt telepedtek a vidékre, családnevük pedig kazár ősökre utal. Páratlan természeti környezet, a felejthetetlen balatoni táj a Kázsmér pincészet otthona, ami nélkül nem lehetne elképzelni boraikat sem.

Kristinus Irsai Olivér 2018

Tipikus gyümölcsös, irsais illat, már-már parfümös. Világos, halványsárga színvilág. Ízben hozza a fajtára jellemző bodzás jegyeket. Nagyon könnyed, extra lágy savak, édeskés zamat.  

A Balaton mély és sekély. Sokszínű és monokróm: türkiz. Komoly, mint egy őszi vihar és könnyed, mint a júliusi naplemente. Mint a Kristinus borai. Fehérek, vörösek és rozék. Egy fajta – egy dűlő. Merülj el bennük és leld fel a harmóniát a hegyet művelő emberek, a dél-balatoni klíma, a föld és a masinák között!

Lelovits Tamás Rozé 2018

Korrekt, tartalmas rozé, többet nyújt a tutti frutti élménynél. Érett, jól iható, mindene megvan, amitől jó rozénak számít. Gyümölcsös, tisztességes, tanninosabb, nagyobb alapanyagból készült, szuper rozé. 

Lelovits Tamás irigylésre méltó odaadással, következetességgel és munkával borászkodta be magát a Villányi borvidékre. Mondhatnánk, némi szerencse és tehetség is jól jött, de aki ismeri a Lelovits-borokat, az tudja: sokkal többről van itt szó, egy olyan történetről, melyben a befektetett munka meghozza gyümölcsét, a borfogyasztók töretlen rajongását. 

Plantaze Vranac 2015

Érett, gyümölcsös illat, meggy, ibolya, viola, medvecukor van benne. Szép hordózottság, szép fűszeresség, selymes tanninok. Kortyban ánizs, édesgyökér, bogyós gyümölcsök. Nem akar több lenni, mint ami. Élvezhető, telt vörösbor.

A Plantaze Montenegró legnagyobb pincészete: a borászat egy 2310 hektáros egybefüggő szőlőterület közepén működik a balkáni ország hegyeinek ölelésében. Hiába az ipari méret, a hagyományok és a minőség tisztelete kézzelfogható, a montenegrói bor pedig egyet jelent a Plantaze-vel. 

Vitis Cabernet Sauvignon 2012

Szilvalekvár, konyakmeggy, nagyanyád kincseket rejtő kamrája felvonul itt. A szép aszalt szilva ízben is visszaköszön. Az érett alapanyag szépen egyensúlyban van, jó tannin, sűrű szövésű a korty.  Érett, van még ideje is, de most nagyon a csúcson van.

Vitis Pince, Bonyhád, Tolnai borvidék. Alapos mérlegelés és sok tervezés után léptek piacra boraikkal, hogy rögtön a borversenyek, borkóstolók kedvelt borászataivá váljanak. A recept egyszerű: kerek, komplex borok, csúcsminőségben, verhetetlen árakon! Sokat tesznek azért, hogy a borvidéket egyre inkább a helyén kezeljék!

Vylyan Bogyólé 2018

(korlátozott számban még elérhető)
Újborhoz méltó, kirobbanóan piros bogyós, puncsos, banános karakterét mélyebb gyümölcsös tónus, például fekete ribizlis jegyek is gazdagítják. A megszokottnál teltebb, harapnivaló a korty, a végén élénk felütéssel.

Van egy terasz Kisharsányban, ott is a Fekete-hegyen, ahonnan gyönyörű a kilátás. A terasz további titka viszont, hogy ez egy pincészet terasza, s bizony igen kiváló borokat mérnek itt. A terasz gazdája a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, akik több mint húsz éve tevékenykednek ezen a borvidéken, s váltak a villányi borászatok egyik legfontosabb képviselőjévé.