Pannon Bormagazin online
A leggyakoribb borhibák
A bor élvezeti cikk. Legtöbben nem azért fogyasztjuk, mert egészséges, vagy mert magas az antioxidáns tartalma. Ha bort veszünk, akkor többnyire egy vidám baráti/családi eseményre készülünk, esetleg egy otthon ülős, lazulós, elmélkedős estére vágyunk. Bármi is legyen az alkalom, ha rossz vagy romlott bort választottunk, az a hangulatot is tönkreteszi. Főleg, ha nincs otthon másik palack. A hibás borok pedig az egészségünknek sem tesznek jót.
Itt a Farsang
Építsen borospincét a folyosó alá!
Elsőre furcsának tűnhet az ötlet, de ha belegondol, teljesen logikus döntés is lehet :) Emeletes társasházban élőknek korlátozottan ajánlott.
Miben más a nyerspezsgő?
Hogyan készül a pezsgő és miben különbözik tőle a nyerspezsgő? Mit jelen a methode traditionelle? Ezekre a kérdésekre válaszolt Rácz Lilla, aki a villányi borvidéken készíti pezsgőjét.
Miért szürcsöl a borszakértő?
A 8 legnagyobb hiba, amit kezdő borkedvelők elkövetnek
„Tisztaság, hitelesség, következetesség - ezek a mi jelszavaink” (Holdvölgy, Tokaj)
Vendégségben a Holdvölgy Pincészetnél - Mád, Tokaji borvidék
Egy januári hétvégén jutottunk el a Pannon Borbolt csapatával Mádra. Pécstől 4,5 óra és 462 km, szombaton délben érkeztünk. Egy finom ebéd után a szőlész, Hornyák Laci bácsi vezetett minket körbe a szőlőhegyen.
A pörkölt hordótól a barrique chips-ig
Az, hogy a borászok milyen hordót használnak és az milyen fából készül, egyáltalán nem elhanyagolható tényező. A hordó felelős a borban fellelhető olyan aromákért, mint a vanília, a kókusz vagy a kávé. Boroshordó készítésére a tölgyfa a legjobb alapanyag, mert kiválóan alkalmas bor tárolására, erjesztésére.
Hogyan írjon hasznos kóstolási jegyzetet?
Egyáltalán miért jó, ha jegyzeteket ír kóstoláskor? Miért fontos, hogy ezek a jegyzetek rendszerezve legyenek? A válasz egyszerű: azért, mert így később is emlékezni tud minden borra, amit valaha kóstolt. Ha újra elolvassa ezeket az irományokat, rögtön felidézheti milyen volt az a bor, ami múltkor annyira tetszett, vagy épp nem tetszett.
Mi a tannin?
Azt a bizonyos szárító érzést leginkább vörösborok fogyasztása közben és után szokta érezni. A tannin okozza, ami épp olyan fontos része egy jó vörösbornak mint a sav vagy az alkohol. Mi a tannin? Csak a borban van ilyen?