A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pántlika Pincészet

A Pántlika Pincészet a történelmi Balaton–felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu híres tüzes borairól évszázadok óta legendák keringenek. Ezt a hagyományt szeretnék ők is megőrizni, továbbvinni. Hagyományos és modern technológiával készítik minőségi boraikat, amelyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. 

A borászat Dörgicsén, a falu közepében található, 1993-ban alapították. Jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művelnek Dörgicse és Balatonakali környékén. Az induláskor 15 ha területtel rendelkeztek, majd folyamatos terület-felvásárlásokkal jutottak el a mai birtoknagyságig. A terület- és termelésnövekedés megkövetelte az üzem növekedését is. 2011 tavaszán készült el az 1930-as években gazdasági épületnek emelt szárny mellett az új látványpince és feldolgozóüzem. Ezzel a modern borászati technológia mellett a hagyományos hordós érlelés is helyet kap.

Jelenleg 13 szőlőfajtával dolgoznak, a fehérek közül olaszrizling, Irsai Olivér, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, szürkebarát, sárgamuskotály és juhfark terem az ültetvényeken, a kékszőlőket zweigelt, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot képviseli. A készített borok 60%-át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban a rozé és a vörösbor lesz. A szortiment részét képezik a prémium borok, szelekciók és késői szüretelésű tételek is. Néhány éve saját törkölypálinkát is főzetnek és a habzóborok is megjelentek a kínálatban. 

A Pántlika pincéjében tölgyfahordókban erjesztik és érlelik a dűlőszelektált borokat. A hordók Magyarországról származnak, zempléni és mecseki tölgyfahordók, melyek első-, másod-, illetve többszöri töltésűek.