A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Sabaté i Coca

A Sabaté i Coca ma egyet jelent a legmagasabb minőségű spanyol buborékos borokkal, a corpinnatokkal. A családi borászat azon kivételes pincészetek közé tartozik, ahol minden egyes palack bort különös gonddal készítenek. Túlzás nélkül állítható, hogy minden egyes Sabaté bor felbontása külön ünnep a borkedvelőnek.

A Sabaté i Coca család 1885 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel Penedes régió szívében, Barcelonától 50 km-re délre. Hatvan mikroparcellát művelnek biogazdálkodással a Bitlles folyó völgyében, a panorámát a családi birtok teraszos szőlőültetvényeinek mozaikja határozza meg. Ezekről az ültetvényekről szüretelik a szőlőt elegáns, a terroir-t kifejező pezsgőikhez és boraikhoz. 

Az ültetvények kiváltságos földrajzi fekvésűek, a szőlészet szempontjából magas értéket képviselnek. A birtok szétszórt szőlőültetvényein különböző talajt és terroir-t találni, a völgy különböző magasságaiban. A tőkék között édeskömény, rozmaring és olajfa nő. A területet sok helyen nem is lehet géppel megmunkálni, a szőlőmunkások kézzel szüretelnek.

A borászat vezetője, Marcel Sabaté dédapja az első ültetvényét több mint 135 évvel ezelőtt telepítette. A családtagok négy generáción keresztül is megőrizték a föld és a bor iránti szenvedélyüket, és az eltelt évek alatt mind hozzátették saját egyéniségüket a boraikhoz.

Két márka alatt palackoznak: a Sabaté i Coca borok teljes egészében egyetlen parcellás birtok gyümölcséből származnak, míg a Castellroig borok némi vásárolt szőlőt is tartalmazhatnak, és a borok különböző termőhelyek és terroirok keveréke. 

A borászat azon tizenegy spanyol pezsgőpince egyike, amely corpinnat minősítéssel rendelkezik. A corpinnatokat komoly élmény kóstolni, a pezsgőben nem csak a pezsgőkészítő tudása, de a termőhely egyedisége is megjelenik. A corpinnatokról bővebben itt olvashat!

Nemcsak a konkrét pezsgőre, de a szőlőre és a termőterületre is szigorú előírásokat tartalmaz a szabályzás. Komoly kitételek vannak, hiszen csak fenntartható módon művelt, saját birtokon termelt, kizárólag organikus, kézzel szüretelt szőlőből származhat corpinnat. A régi kilenc helyett minimálisan 18 hónapig kell érlelni a termelő saját pincéjében, 90 százalékban őshonos fajtát (xarel-lo, parellada és macabeo) kell használni.

Rendezés: