A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Sauska

A Sauska Magyarország meghatározó pincészete. Ez nem lehet kérdés: a volument, a szemléletmódot, a technikai megoldásokat és a borokat is tekintve nemcsak különleges, de iránymutató és példaértékű. Abban is különlegesek, hogy egyszerre két meghatározó, történelmi borvidéken vannak jelen.

“A borászat csapatmunka. Annyi minden köt össze bennünket: munka iránti szenvedély, családszeretet, tudásszomj és kalandvágy” - ez a gondolat jelen van a borászat mindennapjaiban. A közös célok és közös gondolkodás pedig fontos kulcsa a sikernek. “Sokféleképpen gondolkodunk, miközben tudjuk, miért vagyunk együtt. Hogy nagyszerű borokat készítsünk.”

Tokaji borászatuk 2003-ban nyílt meg az egykori Tokaji Polgári Kaszinó neoklasszicista épületében. Az épületben három szinten használják ki a gravitáció adta lehetőségeket a beérkező szőlő feldolgozására, egyszerűbbé téve a technológiai lépéseket. A villányi központot 2007-ben alapították, fő céljuk a birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás létrehozása volt úgy, hogy ne kényszerüljenek semmiféle kompromisszumra a szüreti időpont megválasztása, a tárolás, hordós és tartályos érlelés, vagyis a minőség érdekében.

Az ültetvényeket a biodiverzitás és fenntarthatóság jegyében alakították ki. Az elmúlt jó 15 évben elsősorban azon dolgoztak, hogy olyan zárt egységeket hozzanak létre, amiben a létrejövő biodiverzitást nem zavarja semmi külsőség, mert vagy a saját maguk szomszédai, vagy hatékonyan működnek együtt szűkebb és tágabb környezetükben.

A bodrogkeresztúri Medvében vagy például az erdővel körülölelt siklósi Makár-dűlőben lévő területeik ilyenek, ezeken már érdemes egyensúly-keresésről beszélni. A vadállomány, madarak és rovarok egészséges jelenléte kulcs, ezért bokrokat telepítettek, s nem használnak gyomirtót sem. A gyomirtást mindkét borvidéken tradicionális módon, szalmatakarással végzik. A földfelszín a vastag takarótól nem jut fényhez, levegőhöz, így gyomok sem fejlődnek rajta.

Fontos a csapadékvíz összegyűjtése és felhasználása is. A siklósi Makárban például két medencében gyűjtik a dűlőből lecsorgó talajjal keveredett esővizet, amit aztán öntözővízként juttatnak vissza. 

Makár 
Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat.

Ördögárok
A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban.

Konkoly
Magas fekvésű, meredek villányi dűlőik közül a legmagasabb (200-260 m). A Szársomlyó takarása mögött van, amely védi a déli melegtől. Éjszaka vissszahűl a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is, soha nem fenyeget a túlérettség.

Kopár
A legnyugatibb villányi dűlő, észak felől teljesen védett. A tavaszi rügyfakadás itt kezdődik a legkorábban: a mandulafák gyakran már február végén virágzanak.

Rendezés: