A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

St. Pauls: Életöröm generációk óta, a jövő generációi számára

Dél-Tirol (vagy Alto Aldige) Európa egyik leggazdagabb térsége: kulturális, történelmi és gasztronómiai szempontból egyaránt. A 20. század elején alapított borászat, a St. Pauls neve mára egyet jelent a legmagasabb minőséggel. A mintegy kétszáz tagot számláló pinceszövetkezet szőlőültetvényein kivételes szőlő terem a Dolomitok óvó ölelésében. Az alapanyagból modern környezetben készülnek azok a tiszta, egyedülálló borok, melyek magukban hordozzák a térség jellegzetességeit. 

Az St. Pauls története 1907-ben kezdődött, amikor 36, a borkészítés és a szőlőművelés iránt elkötelezett gazda úgy döntött, hogy egy, a jövőbeni sorsukat alapvetően meghatározó lépést tesznek, és az erőforrások jobb felhasználásáért szövetkezetbe tömörülnek. 

Egy vendéglő bérelt pincéjéből indult az St. Pauls

Az első évek nem kis rugalmasságot követeltek meg tőlük. A termést ki-ki a saját udvarában gyűjtötte össze, pincének egy vendéglő alagsorát bérelték ki. Aztán elkészült a szövetkezet központja, egy a korban nagyon innovatívnak számító épület, ahol a gravitáció segítette a szőlő feldolgozását.

A fizikai formát öltött tervek hamar meghozták a sikereket, néhány éven belül újabb harminc borosgazda csatlakozott az alapítókhoz. Ezután már szépen fokozatosan emelgetett nemcsak a tagok, de a bor mennyisége is. Ma a St. Pauls közösségéhez több mint 200 termelő és jó két tucat állandó alkalmazott tartozik, az éves volumen milliós palackszámban mérhető. Mégis olyan figyelem és gondoskodás, jóra törekvés jellemzi a borkészítést, ami csak az aprócska családi pincészetekre jellemző. 

Szimbiózis a falu, ember és szőlő között

St. Pauls (San Paolo), a névadó település hegyekkel ölelt táj közepén, festői, szőlősorokkal teli dombokon, a hirtelen égbeszökő Mendelkamm lábánál fekszik. A középkori falu főtere mély pincékkel, impozáns templomtoronnyal, és a százéves pincészet épületével várja a látogatókat.

A szőlőültetvények szinte a falu központjáig benyúlnak. A napsütéses napok száma magas, de a hegyek védelmet nyújtanak az időjárás szélsőségei ellen. A szőlő rendkívül termékeny talajon növekszik, nem véletlen, hogy már a rómaiak is felismerték az itteni kedvező éghajlati viszonyokat. A középkorban már egyértelműen a szőlő volt az egyik meghatározó mezőgazdasági termény. 

A borászat sikere az összefogás fontosságát hirdeti

Az St. Pauls története ma is élő, a pinceszövetkezet vezetői tudatosan építik a hidakat a jövő a jelen és a múlt között. Ennek építőanyaga pedig a szőlő és a bor. Az évszázados hagyományok és a modernitás jegyében minden egyes bornak azt az eljárást biztosítják, amely a legjobban illik adott fajtához. A pincék mélyén nemcsak modern acéltartályok, hanem nagyméretű fahordók is találhatók, prémium vörös- és fehérboraik pedig hónapokig és évekig érlelődnek a barrique-pince kis tölgyfahordóiban.

Csaknem kétszáz hektárból áll a St. Pauls termőterülete, többnyire a legszebb és legjobb fekvésű helyeken. A terroirt meghatározza a környezet természetes sokszínűsége, így sokféle, máig kézzel szüretelt szőlőfajta megtalálja a maga számára ideális helyet. Az Alpok déli oldala védett, évi 1800 órányi napsütés jellemzi, a Mendelkamm lejtői jól szellőt biztosítanak, az ültetvényeket a meleg nappalok és hűvös éjszakák kondícionálják. 

A fenntarthatóság jegyében a szőlőmunkát meghatározza a klónok és alanyok célzott kiválasztása a talaj- és éghajlati viszonyokhoz való optimális alkalmazkodás érdekében, a kíméletes szőlőművelés és integrált szőlőtermesztés, a munkatársak folyamatos képzése és az együttműködés kutatási és oktatási partnerekkel.

Nem véletlen, hogy kollégánk, Labancz Richárd tanulóévei alatt sok-sok hasznos hetet töltött el a dél-tiroli pincészetnél, egész életre szóló tapasztalatot és tudást szerezve. Ha meghallgatnád személyes élménybeszámolóját, az Elevenben egy jó pohár bor mellett mindig kapható egy kis beszélgetésre.