A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Szőke Mátyás - Pannon Borbolt

Szőke Mátyás a hetvenes évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel: a Mátrai borvidék elképzelhetetlen lenne ma nélküle. Odaadó, elkötelezett szakmai múltjával azon kevesek közé tartozik, akik felbecsülhetetlen munkát végeznek a borvidék hírnevének visszaállítására. 2017-ben nyerte el Az év bortermelője díjat.

A Szőke család generációkra visszamenően foglalkozik szőlőtermesztéssel, Szőke Mátyás 1987 óta palackozza a saját borait.

"Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is" - árulja el a borász. "Hisszük, hogy mindaz a szorgalmas, szeretettel végzett munka, amellyel a szőlőt gondozzuk majd annak levét borrá nemesítjük, visszatükröződik boraink minőségében."

Elsők között volt aki a borvidéken boraival a minőségi kategóriát hozta. Ismerői kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy olyan ember, aki szívvel-lélekkel fáradhatatlanul a családi borászat erősítésén dolgozik. A sikerek mögött egy megértő feleség és stabil család áll. 

Felesége a szőlőterületek gondos megmunkálását felügyeli, évtizedes tapasztalatokkal a háta mögött. A pincei munkálatokban nagy segítség fia Zoltán, aki a pincészet borásza. A család 25 hektáros területen gazdálkodik. Szőlőterületeik a Mátrai borvidék legjobb adottságú dűlőiben (Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör) találhatók. Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik.

"Hisszük, hogy a szőlő értékeivel élni kell, nem pedig kihasználni azokat." Több lépcsőben végrehajtott telepítési programjuk során próbáltak igazodni a piaci igényekhez is. Telepített fajták közt szerepel a sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a szürkebarát, a merlot és a cabernet franc. 

A pincészet egyik zászlós bora már évek óta a Hajnalhegy szomszédságából (Szárazvölgy) kerül ki, ez pedig nem más mint, a félédes muscat ottonel. Mivel a kiváló földrajzi adottság már bizonyított, belevágtak egy többlépcsős telepítési programba a Hajnalhegyen. Birtokboraikat kizárólag saját, kézzel válogatott és szüretelt szőlőalapanyagból készítik. A szigorú szőlőtermesztési gyakorlatuknak köszönhetően igyekeznek az egyes bortípusoknak megfelelő minőséget minden évjáratban elérni, és így a megszülető boroknál a folyamatos, megbízható, magas minőséget biztosítani.

Rendezés:
Nézet: