A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

A pörkölt hordótól a barrique chips-ig

hordó égetés

A pörkölt hordótól a barrique chips-ig

Az, hogy a borászok milyen hordót használnak és az milyen fából készül, egyáltalán nem elhanyagolható tényező. A hordó felelős a borban fellelhető olyan aromákért, mint a vanília, a kókusz vagy a kávé.

Boroshordó készítésére a tölgyfa a legjobb alapanyag, mert kiválóan alkalmas bor tárolására, erjesztésére. Ezen belül fontos szempont az is, hogy ezek a fák milyen területről származnak. A borászatban háromféle tölgyet használnak:

Francia tölgy

A Franciaország területén található tölgyerdők számtalan európai tölgy-fajta forrásai. Az ezekből készült hordókat szívesen választják prémium kategóriás borok tárolására, mert haljamosabbak társaiknál több aromát átadni. Ideális párosítás például chardonnay-val vagy pinot noir-ral, melyek könnyen magukba szívják ezeket az ízeket. Ezek a hordók igen költségesek, sok tényező alakítja az árukat, ami akár 1.000.000 Ft is lehet. 

Amerikai tölgy

Amerikában leginkább az amerikai fehér tölgyet használják, ami a keleti államokban honos. A belőlük készült hordók nagy részét párlatok, kisebb részét borok tárolására vásárolják. A fehér tölgynek jórészt a kókusz és vanília aromákat köszönhetjük. Többféle méretben készítik, az ára valamivel a francia társáé alatt van.

Magyar / kelet-európai tölgy

A magyar, illetve kelet-európai tölgy ugyanaz a fajta, ami Franicaországban is terem. Manapság egyre szélesebb körben használják, mert sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni, mégis hasonló tulajdonságokkal bír, mint a francia. 

Valójában mit is ad a tölgy?

A hordó különböző aroma összetevőket képes a bornak átadni, ezeket harmadlagos jegyeknek nevezzük. Két típusa van: az ászok- és a barrique hordó. Az ászok hordó szinte bármilyen méretű lehet, a barrique viszont fix, 225 literesnek kell lennie, amiből 300 palack bor készül. A barrique hordónak különböző pörkölési fokozatai vannak,  ettől függ, hogy milyen harmadlagos aromák köszönnek vissza a borban. 

alap pörkölés: vanília, mogyoró, dió
közepes pörkölés: fás-füstös jegyek, bacon
erős pörkölés: kávé, étcsoki, konyakmeggy

Egy hordó átlagosan 30 évig használható, azonban azt tudni kell, hogy az aromákat csak az első néhány évben képes átadni. Utána már csak tárolásra szolgál. 

A borászok - a hordók nagy költsége miatt - sokszor keresnek alternatív megoldást arra, hogy ezek az aromák mégis megtalálhatók legyenek a borban. Erre valók a barrique chipsek és dongák. Ezeket a fa darabokat 3-4 napig áztatják a borban, hogy az átvegye a kellő mennyiségű ízt. Jó tudni, hogy az így nyert ízek nem olyan tartósak, mintha igazi barrique hordótól származnának.

barrique dongák    barrique chips    chips a chardonnayban

A mai trendek abba az irányba mutatnak, hogy a borkedvelők egyre ritkábban keresik a barrikolt borokat, mert túlságosan elfedik a gyümölcsből és az erjedésből származó különleges aromákat. Valamennyi perzselés azért kell! A lényeg, hogy a borban minden egyensúlyban, harmóniában legyen, az ízek ne elfedjék, hanem kiegészítsék egymást.


A Pannon Bormagazin további cikkei:

A 7 leggyakoribb borhiba + 2 ami nem az

borhibák

A bor élvezeti cikk. Ha bort veszünk, akkor többnyire egy vidám baráti/családi eseményre készülünk, vagy csak egy otthon ülős, lazulós - elmélkedős estére vágyunk. Bármi is legyen az alkalom, ha rossz vagy romlott bort választottunk, az a hangulatot is tönkreteszi.

Tovább a cikkhez...

Hogyan írjon hasznos kóstolási jegyzetet?

bor kóstolási jegyzet

Egyáltalán miért jó, ha jegyzeteket ír kóstoláskor? Miért fontos, hogy ezek a jegyzetek rendszerezve legyenek? A válasz egyszerű: azért, mert így később is emlékezni tud minden borra, amit valaha kóstolt. Ha újra elolvassa ezeket az irományokat, rögtön felidézheti milyen volt az a bor.

Tovább a cikkhez...

Vendégségben Mádon, a Holdvölgynél

holdvölgy pincészet

Egy januári hétvégén jutottunk el a Pannon Borbolt csapatával Mádra. Pécstől 4,5 óra és 462 km, szombaton délben érkeztünk. Egy finom ebéd után a szőlész, Hornyák Laci bácsi vezetett minket körbe a szőlőhegyen.

Tovább a cikkhez...

https://winesignofindia.wordpress.com/2012/05/12/everything-you-wanted-to-know-about-oak-wine-barrel-5/oak-wine-barrel-parts-description-toasting-toneleria-nacional-chile-2/

http://www.eckraus.com/4-oz-french-toasted-chips.html

http://winefolly.com/review/oaking-wine/

http://www.academicwino.com/2013/04/oak-chips-sensory-characteristics-wine.html/

https://www.infusionspiral.com/infusion-spiral-systems/american-big-roast-blend-barrel-pack.html

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin online