A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tolna igazi kincsei

Talán ma még nem olyan sokan keresik a kifejezetten a Tolnai borvidéken készült borokat, pedig már olyan borászatok működnek itt, amik megállják a helyüket a legismertebbek között is. Nemrég a Vitis Pincénél jártunk, és annyira meghatározó élmény volt, hogy azt gondoltuk: ezt másoknak is megmutatjuk!

Termőhelyei elképesztő potenciállal és változatossággal rendelkeznek, mégis hiába a Tolnai az egyik legnagyobb magyar borvidék, bátran nevezhetjük egyúttal az egyik legismeretlenebbnek is, felfedezése várat még magára. Pedig változatossága, természeti adottságai kivételessé teszik, jól jelzik ezt a kisebb családi borászatok, nagyobb pincészetek kiemelkedő borai az elmúlt évtizedekből.

A bonyhádi Vitis Pince alapos mérlegelés és sok tervezés után lépett piacra boraival, hogy rögtön a borversenyek, borkóstolók kedvelt borászataivá váljanak. A recept egyszerű: kerek, komplex borok, csúcsminőségben, verhetetlen árakon. Sokat tesznek azért, hogy a borvidéket egyre inkább a helyén kezeljék.

A pincészetet Kiszler Ferenc és Schmidt Győző alapította, amikor 1997-ben lehetőségük nyílt földvásárlásra szőlőültetvénynek, és akkor vették meg az első 10 hektáros darabot.

"Akkor már szőlővel foglalkoztunk, így úgy döntöttünk, szőlőt telepítünk rá. Két ismerősünk is betársult ebbe a vállalkozásba, így további bővítés és telepítés következett" – meséli az először leginkább szőlőtermesztéssel foglalkozó vállalkozás indulásáról Kiszler Ferenc. 

Bort 2009-től készítenek a Bonyhád feletti pincéjükben. Úgy gondolták, csak vörösbort fognak készíteni, esetleg kísérleteznek egy kis fehérrel is. A minőség volt az elsődleges szempont és az első borok kiválónak bizonyultak. "Újonnan indultunk, ezért nem volt más, csak barrik hordó" - mondja Schmidt Győző. Így barrik borokkal indult a Vitis Pince, méghozzá a következőkkel: chardonnay, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah.

A Tolnai borvidéket adottságában és hagyományában a Szekszárdi borvidékhez hasonlónak jellemzik. A Tolnai borvidéken is kialakultak szőlőtermelő központok, azonban koncentráltságban egyik sem közelítette meg a szekszárdit. Van viszont az évszázadok óta eleven hagyományoknak, többek között a térségbe települő németeknek köszönhetően más unikális érték, méghozzá a települések kisebb-nagyobb pincefalvai. A régi présházak felújítása több helyen is felgyorsult az elmúlt években, az értékmentő törekvések egymást erősítik.

Környezeti jellemzői szintén a szekszárdihoz hasonlóak, keleti területeit jobban meghatározza a Duna és a lösz. Szelíd dombok, lankákon húzódnak jellemzően az ültetvények.

A borvidékről már kóstolhatók a magas minőségű, ide jellemző borok, érdemes ráfigyelni, hiszen ezernyi felfedezésre váló (bor)csoda jellemzi a még szinte érintetlen, őszinte borvidéket, ahol ráadásul sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá az ismertebb helyeken megszokott, de drágább minőséghez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin