A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Toszkán hangulat a tolnai dombok szívében

Bátaapáti, a Tűzkő Birtok otthonának környéke Magyarország kevésbé ismert, de egyik legvarázslatosabb vidéke. Ahogy a szelíd tolnai dombok között kanyargó utakon közeledünk a völgyben megbúvó varázslatos kis falu felé, úgy érzi az ember, mintha Toszkána csodálatos vidékén járna. 

A borászat ikonikus bora, a klasszikus bordói házasítás Tűzkő Domb aktuális évjárata minden jel szerint elérte azt az állapotát, amikor a legszebb arcát mutatja. Amit már csak az is jelez, hogy egymás után gyűjti be a rangosabbnál-rangosabb elismeréseket. 

Nem véletlen, hiszen kizárólag csak a legkiválóbb évjáratokban készítik. A szőlőalapanyag merlot-t és cabernet franc-t a Tűzkő dombról szüretelték. Harmonikus, telt, mégis fűszeres és tüzes vörösbor, a hagyományok újjáélesztéséből született, kiváló magyaros ételek, vadételek, vörös húsok, csokoládéval, meggyel készült desszertek mellé.

Több hazai és külföldi verseny aranyérme mellett új elismerés, hogy 2020-ban többek között a Tűzkő Domb küvé is képviseli majd hazánk borkultúráját Magyarország külképviseletein, és a miniszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt.

A bort a Pécsi Borozó tesztjén és a Keddi Kóstolón is különösen magas, 91 pontot kapott, ami az árával együtt igazi best buy borrá teszi. A Tűzkő Domb 2017 telt, érett gyümölcsbomba, amiben nem kevés, viszont igen jó hordóhasználatot dicsérhetünk. Elegancia és tartalmasság, mögötte korrekt savháttér, hecsedli, szeder, szeder, cigánymeggy, kakaó és fahéjas szilvalekvár. Modern, izgalmas, nagy vörösbor.

Most kivételesen kedvező áron vásárolható meg június 30-ig a Pannon Borbolt kínálatában! 

"Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak" - nyilatkozta Piero Antinori márki, a borászat egyik tulajdonosa az egyik kedvelt Tűzkő-borról. Antinori az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal: Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében, a glóbusz legjobb dűlőin készíti legendás borait. E ragyogó társaságba tartozik a bátaapáti Tűzkő Birtok.

A magyar borvidékek történelme, a borkultúra ezeréves tradíciói, a földben rejlő lehetőségek és a honi borok sokfélesége számos jelentős beruházót vonzott hazánkba a kilencvenes évek elején. 

Bár legtöbben Tokajban igyekeztek szőlőtőkékbe fektetni, de Szekszárd és Tolna térségében is gyökeret vert a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannon dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. 

Antinori márki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin tűzkő