A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tringa Borpince

A szekszárdi Tringa Pincészetet vezető Gál Antal kicsit mást akar csinálni, mint a többiek. Más lépték, más fókusz és más meglepetések Szekszárd egyik kitűnő családi borászatában.  A hét hektáros szőlőterülettel rendelkező borászat a szekszárdi Kerékhegyen székel, pompás helyen, festői kilátással.
Ha ismerjük a járást, odatalálni sem nehéz: a Béla király tértől a Bartina utcán fel a Kápolna térig a történelmi városrészen áthaladva, majd egyenesen tovább fel a hegytetőre. Vége felé már turistaútvonal is jelöli az utat. A hely minden szempontból megfelel a kiváló minőségű borkészítés feltételeinek, köszönhetően a magas napsütéses órák számának és a szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas lösz talajnak. Gál Antal sok mindennel foglalkozott életében, és testvérével, Lászlóval viszonylag későn, a kilencvenes évek hozzánk közelebbi felében kezdtek a borászat megteremtésébe. A feldarabolt tulajdoni viszonyok közt termő, hullámzó minőségű és gondozottságú szőlőkből már az ő kezeik közt lett egységes és szép terület, aminek nagy része ráadásul körbeöleli a kerékhegyi épületet, amiben feldolgozó, pince, vendéglő és szállás is található. Könnyű és gyors a feldolgozás, hiteles a környezet, nem csoda, ha házigazda és idelátogató egyaránt imádja.

A Tringa pincészet leginkább vörösbor előállításával foglalkozik. A borokat minőségi termelési technikával, kiváló minőségi szőlőből készítik, irányított erjesztéssel. A borok tölgyfahordóban érlelődnek, többnyire legalább egy éven keresztül. Annyi palack szinte egyik borukból sem készül, hogy egy-egy bolthálózat polcain országszerte feltűnjön, de a borvidék iránt érdeklődő vinotékák többnyire tartanak tőlük egy-két szép tételt. Mivel azonban nincs eladási kényszer (akad hely a raktárban) valóban ők dönthetnek arról, mikor kerüljön a vásárlókhoz egy vörösbor, meg lehet várni még éretté szelídül egy-egy nagyratörő, nyers vörösbor. 
Vannak szép versenyeredményeik is, a Tringa-borok számára a „hazai pálya” mégis főleg a fesztiválok, vásárok közönsége, ahol a készítők személyesen beszélhetik rá kísérletezésre az érdeklődő látogatókat. Sokan jártak már náluk sokkal jobban, mint azt az árcímke alapján hinni merték volna, és sok passzív érdeklődő vált kedves rábeszélésük révén fogékony a jó borokra.
(Radics M. Péter – Pécsi Borozó)

Rendezés: