A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Tüske Pince

Szekszárd, Istifán gödre. A Tüske Pince feldolgozója van itt, a patinás pincesoron, ahol a legtöbb löszpartba vájt pincének évszázados múltja van. A tulajdonos, Halmai Csaba felesége örökölte a nagyapjától, az ő beceneve volt „Tüske”. Innen a pince neve.

Halmai Csaba kertész végzettségű szakember, a nyolcvanas évek vége óta foglalkozik szőlővel, eleinte saját bevallása szerint nem is tervezte, hogy bort készít. A változó idők, az önálló szőlőterületek bővítését lehetővé tevőösztönzők, és egy last minute kamarai kirándulás a Bordeaux-i borvidékre néhány azok közül a tényezők közül, amik az önálló Tüske borok megjelenéséhez vezettek. A 2003-as kékfrankosa brüsszeli arannyal tért vissza, és azóta rendre találnak kiváló fogadtatásra egyes (sőt, számos) borai.

A Tüske Pince mintegy 10 hektáron gazdálkodik, a főfajták tekintetében a „szekszárdiasság” le sem tagadható: merlot, kékfrankos, cabernet franc. Óvatosan fogalmaz, semmiképpen sem tekinti magát borásznak. A borász, állítja, magasabb háttérismerettel rendelkezik. Eszközeik hasonlók, de van különbség a technológiában, a pincemunkában, a tudatosságban. Neki nem pincészete van, „csak” pincéje. Szőlész múltját le sem tagadhatja, egy rövid kérdésre máris sorolja nekünk az egyes szekszárdi évjáratok jellemzőit, szinte hetekre tudja mikor milyen idővolt, milyen hatással volt mindez a borra. Hogy milyen lesz a bor, az jórészt a szőlőben dől el. Ez pedig különösen jól érződik a Tüske Pince termékein.
​(Radics M. Péter – Pécsi Borozó)

Rendezés:
Nézet: