A Jan Vidal pincészet 1970 óta foglalkozik borászattal és szőlőtermesztéssel a Barcelonához közeli Penedèsben. Xavier a harmadik generáció, aki ma a házat vezeti - a hangsúly nála is a tiszta, organikus és őszinte borokon van. A borászat 55 hektáron gazdálkodik, a szőlőtőkék 60 és 25 év közöttiek.
Jellemzők:
Világos narancssárga színű, szűretlen. Aromái mandarin, virágok és alma. Friss és elegáns narancsbor, finom gyümölcsös jegyekkel és enyhe tanninokkal. A jó gyümölcsösséget friss savakkal egyensúlyozza ki. A szőlőültetvények Penedès középső részén, 70-200 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók. A talajban mészkő és homok dominál. A tőkék 8-20 évesek, és az egyes tőkék közötti távolság 2,5 méter.
A terület:
A Penedès viszonylag sík, tengerparti terület, amely Barcelona és Tarragona között helyezkedik el. A terület 3 alrégióra oszlik: Penedès Superior, Penedès Marítim és Penedès Central. Az éghajlat tipikusan mediterrán, forró nyarakkal, tengeri széllel, enyhe telekkel és mérsékelt csapadékkal, főként tavasszal és ősszel.
Termelési módszer:
Kézzel szedett, ökológiai termesztésű Xarello Vermell, amely kékszőlő (60%), és muskotály (40%) szőlő. Envaso (gyalogművelés) a termelő saját szőlőültetvényeiről. A szőlőt 2022. szeptember 4-én szüretelik. A bor spontán erjedt. A szőlő nagy részét közvetlenül préselik (70%), a maradék 30% 16 napos héjon tartással. A bor palackozás előtt acéltartályban érlelődik, szűretlen és kéntelen. Xarel-lo Vermell 60%, Alexandriai muskotály 40%.
|