Keddi Kóstoló csapatunk véleménye: 89 pont **** (2023 feb.) Mit jelent ez a pontszám? A gyártóról A Jan Vidal pincészet 1970 óta foglalkozik borászattal és szőlőtermesztéssel a Barcelonához közeli Penedèsben. Xavier a harmadik generáció, aki ma a házat vezeti - a hangsúly nála is a tiszta, organikus és őszinte borokon van. A borászat 55 hektáron gazdálkodik, a szőlőtőkék 60 és 25 év közöttiek. Jellemzők Világos narancssárga színű, szűretlen. Aromái mandarin, virágok és alma. Friss és elegáns narancsbor, finom gyümölcsös jegyekkel és enyhe tanninokkal. A jó gyümölcsösséget friss savakkal egyensúlyozza ki. Talaj A szőlőültetvények Penedès középső részén, 70-200 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók. A talajban mészkő és homok dominál. A tőkék 8-20 évesek, és az egyes tőkék közötti távolság 2,5 méter. A terület A Penedès viszonylag sík, tengerparti terület, amely Barcelona és Tarragona között helyezkedik el. A terület 3 alrégióra oszlik: Penedès Superior, Penedès Marítim és Penedès Central. Az éghajlat tipikusan mediterrán, forró nyarakkal, tengeri széllel, enyhe telekkel és mérsékelt csapadékkal, főként tavasszal és ősszel. Termelési módszer Kézzel szedett, ökológiai termesztésű Xarello Vermell, amely kékszőlő (60%), és muskotály (40%) szőlő. Envaso (gyalogművelés) a termelő saját szőlőültetvényeiről. A szőlőt 2022. szeptember 4-én szüretelik. A bor spontán erjedt. A szőlő nagy részét közvetlenül préselik (70%), a maradék 30% 16 napos héjon tartással. A bor palackozás előtt acéltartályban érlelődik, szűretlen és kéntelen. Szőlőfajták Xarel-lo Vermell 60%, Alexandriai muskotály 40%.
|