A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Vörösborfolt eltávolítása ruhából

Hogy mi az, ami biztos, hogy minden boriváskor megtörténik? Legalábbis velünk? Kilötyög a bor. Foltot hagy. Különösen, ha világos ruhában vagyunk, vörösbor van a poharunkban és persze a lehető legkellemetlenebb szituációban. 

Természetesen ez bárkivel megeshet, emiatt rosszul ne érezze magát senki. És nem kell kétségbe sem esni, ha nyugodtak maradunk és gyorsan cselekszünk, akkor hamar találhatunk hatékony megoldást.

 • Szénsavas víz
  Felborult a pohár, elitatta a bor az asztalterítőt? Sebaj! Ha van kéznél szénsavas ásványvíz, önts a foltra vizet, majd szivaccsal itasd fel azt. Ezt addig kell ismételni, amíg a folt szinte teljesen el nem tűnik. Szinte, mert a folt csak elhalványodni fog. Viszont a mosógép már könnyebben eltünteti.

 • Forró tej
  Ez persze leginkább otthon fog csak működni. Forralj tejet, öntsd a borfoltra, dörzsöld át, majd öblítsd le tiszta vízzel. Utána mehet a mosógépbe!
   
 • Fehér bor
  Bizony, a vörösbor foltok egyik titkos ellenszere a fehérbor. Önts a foltra száraz bort, majd itasd fel, de különösebb dörzsölés nélkül. A borfolt elhalványul, irány  mosógépbe.
   
 • Ecet és mosogatószer
  Keress egy kendőt, tegyél rá mosogatószert, vizet, pici ecetet, és gombóccal itasd át a borfoltot. Végezetül dörzsöld át nedves, tiszta szivaccsal, majd öblítsd át vízzel.
   

 • A sima, aprószemű só is működhet, ha gyorsan cselekszünk. Mielőtt a textil beinná, papírtörlővel itasd fel a bort, majd hogy ellepje, szórd be sóval. Hagyd néhány percig, s öblítsd át hideg vízzel.
   
 • Ecet
  Ha gyorsan tudsz cselekedni, önts ecetet a foltra, óvatosan dörzsöld át, majd bőven mosd át hideg vízzel.
   
 • Szódabikarbóna
  Hasonlóan a sóhoz, a papírtörlővel itasd fel a borfoltot, majd szórd be bőven szódabikarbónával. Csak hagyj neki egy órát, amíg felszívja a szennyeződést, és már csak a port kell eltávolítani. 
Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin buborék