Keddi Kóstoló csapatunk véleménye: 90 pont ***** (2023 márc.) Mit jelent ez a pontszám? Schams Ferenc 1833-ban az Ungarns Weinbau-ban a következőket írja a kadarka kapcsán: „Sötét gránátpiros, igazi szőlővér, jó évjáratokban különösen az óbora is édes és sajátos illatú, ami a szamócáéra emlékeztet. Ehhez kell azonban egy kis képzelet is. Annyi bizonyos, hogy minden magyar nemesbor idősödve egy finom kátrányszagot kap, amint a malaga bor, s ez a mi nemes kadarkánknak a sajátja.” Amikor elkészült ez a bor, ennél találóbb leírást nem is írhattam volna hozzá. Csak apró kiegészítésekkel tűzdelhető, színesíthető: Színében, a peremek mentén – a fajtára általában jellemző – halvány barnás tónus játszik. Illata már késői jellegre hajazva a dzsem koncentráltságát adja vissza, ahol a szamóca mellett a meggy is felismerhető. Ízében legelőször is az édesség kelt meglepetést, amely végigkíséri még lenyelés után is – holott teljesen száraz a bor. Az alkohol, a glicerin és az extrakt koncentráltsága köszön így vissza. A folytatásban a szamóca mellett a málna és a meggylekvár intenzív hármassága garatban lassan adja át a helyét az étcsokis, medvecukorkás, enyhén pörkölt aromáknak, majd alkoholos, bonbonmeggyes tüzesség zárja a rendkívül hosszú és összetett ízképet. Rendkívül telt, testes, sokféle ételpárosításban megállja a helyét és akár édességhez is kitűnően párosítható. (Benyák Zoltán)
|