A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Badacsonyi borvidék

Földrajzi elhelyezkedése 
Révfülöptől Szigligetig a Badacsonyi Borvidékhez tartoznak a parti települések és hegyek szőlőterületei.
A borvidék területe: 4800 Ha (ebből 3700 Ha I. osztályú) 
A szőlővel betelepített terület: kb.1800Ha 
A borvidék települései: 
Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca.
 
 
A borvidék adottságai 
A Badacsonyi Borvidék különleges éghajlattal és területi adottságokkal rendelkezik. A borvidék éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, aminek köszönhetően a déli, dél-nyugati lejtőkön szubmediterrán jellegű klíma alakult ki. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását, biztosítja a magas páratartalmat. Sok a napsütés, és a Badacsonyi hegynek köszönhetően a vidék védett az északi széltől.
Talaja helyenként lösz, de a hegytető felé haladva a bazalt és a bazalttufa lesz a meghatározó. A bazalt elnyeli a nap melegét, majd éjszaka visszasugározza a szőlőtőkékre, így védve az ültetvényeket az éjszakai nagymértékű lehűlésektől. Előfordul még a borvidéken mészköves és vörös permi homokkő talajok.

A borvidék története 
Már a római korban virágzó szőlőkultúra jellemezte a vidéket, a Badacsonyi hegy lábánál vezetett a rómaiak híres hadiútja Aquincumba. 
A honfoglaló magyarok előtt nem volt ismeretlen a szőlőművelés, későbbiekben már mint érték adományozzák. Ennek során a XIII. századra az ültetvények nagy része egyházi kézben van.
A XVIII. századtól számos főrangú magyarországi család versengett itt szőlőbirtokért, aminek tanúságaként még számos kúria, borpince még ma is megtalálható: Malatinszky-kúria, Ibos-kúria, Kisfaludy-ház, Szegedy Róza-ház, Lessner borház, Esterházy- és Tarányi-présház.
A filoxéra vész Badacsonyt is elérte, és hatalmas pusztítást okozott az ültetvényeken. 
A járvány után egy rekonstrukciós folyamat vette kezdetét, aminek egyik hatása, hogy fehérbor termő vidékké vált a Badacsonyi Borvidék, illetve a lankás domboldalakon hatalmas teraszokat alakítottak ki, amelyekkel végérvényesen megváltoztatták a terület mikroklímáját, legyalulták az évezredek alatt kialakult termőréteget.    

A borvidék borai
A borvidék emblematikus bora a Badacsonyi Kéknyelű. Hajdanán ez a szőlőfajta nagyon elterjedt volt a borvidéken, majd sajnos a 1970-80-as években módszeres írtásába fogtak, majd a 90-es éves elejére alig maradt kéknyelű ültetvény, mára azonban újból reneszánszát éli.
A badacsonyi borok testesek, zamatosak. Jellemző az ászokhordós érlelés, ugyanakkor a reduktív 
borkezelés is elterjedőben van.
 
Legfontosabb szőlőfajták:
-    Olaszrizling
-    Szürkebarát
-    Tramini
-    Ottonel muskotály
-    Rajnai rizling
-    Chardonnay
-    Kéknyelű

(forrás:http://vinopedia.hu/badacsonyi-borvidek)