A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü
Itt járok: > >

Rólunk

A Pannon Borbolt csapata

 


 

Borbély Eszter
irodavezető 
Eszter a csapat rangidőse, 2015 januárja óta biztosítja, hogy a Pannon Borbolt mindennapjai zökkenőmentesen teljenek. „Szeretem kézben tartani a folyamatokat, és szeretem a pörgést: csörög a telefon, közben hatszáz email érkezik, munkatársaknak kell segíteni, s hirtelen besétál egy borász vagy partnerünk. Na ilyen egy átlagos munkanap!” S közben hibázni sem szabad, főleg a készletkezelésnél, a nagyker és a kisker összehangolásánál.
 
Már az első munkanapján belekóstolhatott abba, hogy milyen egy húsz boros Keddi Kóstoló. „A Vylyan 2011-es syrah-jára még mindig emlékszem”, meséli büszkén, hogy (jó értelemben) maradandó élményeket okozott az első kóstolója.
 
Kedvenc borvidéke a pécsi, szerinte ez nem is lehet kérdés. Kedvenc szőlőfajtája az összetettsége, szépséges bora miatt kedvelt rajnai rizling. (A fajtáról az egyik macskáját is elnevezte.) Hisz abban, hogy a borokat teljes egészükben kell nézni, a szőlő termesztésétől a borász munkáján és a palack címkéin át a kóstolás pillanatáig.
 
Nagyon fontosnak tartja, hogy az elkötelezett, kulturált borfogyasztók száma növekedjen. „Szomorú látni, hogy mennyi ember fogyaszt rossz borokat, amikor ugyanannyiért elérhető lenne egy klasszisokkal jobb bor is. Ha az egészséges táplálkozás fontos, legyünk következetesek a borokkal kapcsolatban is!”
 
 
Három legkedvesebb bora
 • Bősz Adrián Rajnai Rizling 2013 
 • Eszterbauer Pincészet Sógor Kadarka 2017
 • Ruppert Ákos Kandúr 2016

 


 

Filákovity Dusán
ügyvezető/tulajdonos
Dusán és üzlettársa 2011 decemberében indította el a Pannon Borboltot. A mai borbolt kialakulásához hosszú út vezetett. „Rendkívül izgalmas és inspiráló időszak volt a megalapítás óta eltelt csaknem egy évtized”, még ha időközben úgy is döntöttek, hogy egyedül viszi tovább a vállalkozást.
 
A borok és a borvilág szeretete az, ami elkötelezte a munkája mellett, de nem tudna eredményesen dolgozni, ha „nem a fejlődést, az innovatív ötleteket tartanánk szem előtt, mindent alárendelve annak, hogy elégedett partnerek és vásárlók legyenek körülöttünk”. Ehhez pedig „az egyik legfontosabb az elkötelezett, munkájához alázatos csapat”!
 
Az első emlékezetes bora, ami megbabonázta, egy Eszterbauer Mesterünk 2007-es küvé volt. S bár a szekszárdi ott van a legkedvesebb borvidékei között, azért „Villányban élnék legszívesebben”, s ha választania kellene, milyen szőlő lenne, egy itteni cabernet franc-nak tudná elképzelni magát. Dusán szerint a jó bor titka „a harmóniában rejlik, amikor a kortyban minden a helyén van, s így egy kiváló alkotásról beszélhetünk!” Hitvallása ugyanaz, ami szerinte az eszményi borászt is jellemezi: „végezd megbízhatóan, nagy tudással és még nagyobb szakmai alázattal a munkádat. S persze nem árt kicsit szerelmesnek is lenni a szakmádba.”
 
 
Három legkedvesebb bora
 • Jeruzalem – Sauvignon Blanc 2017
 • Vylyan – Villányi franc 2015
 • Holdvölgy – Zéta Szamorodni Intuition no.1 2008

 


 

Kántás Milán
grafikus, webáruház tanácsadó
 „Színes és sokrétű, sosincs kétszer ugyan olyan feladat, továbbá mindig kell a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás” árulja el Milán, mit szeret legjobban a munkájában. A 2016 óta Pannon Borboltos grafikus első meghatározó bora Szabó Laci 2015-ös Illatos küvéje volt. Nem véletlenül költözne a Balaton északi partjának valamelyik borvidékére: Badacsony vagy Csopak környéke is vonzza. 
 
Egy bor akkor lesz jó, „ha a borász tisztában van a terület és az ott termesztett szőlő adottságaival, alázattal van a természet iránt, és a boraiban ezeknek a legszebb arcát próbálja meg visszaadni. Így készülnek az őszinte és egyedi tételek” véli Milán.
 
„A bor őrzi hazánk értékeit, a borfogyasztás pedig közelebb hozza az embereket egymáshoz.” De ha varázsolhatna, ha kívánhatna egy dolgot,  „akkor azt kérném, hogy legyen minden borvidékünkön vulkanikus talaj, s sós tengeri klímában termő 300 éves szőlőtőkéink.”
 
 
Három legkedvesebb bora
 • Galic Sauvignon Blanc 2016
 • Tornai Prémium Furmint 2016
 • Szabó Zoltán Rajnai Rizling 2017
 

 

Leitz Adrienn
logisztikus
Adrienn 2016 óta dolgozik a Pannon Borboltnál, az egyik legkeményebb terepen: Ő az, aki eljuttatja a bort a megrendelőkhöz és a partnerekhez. Ő az, aki biztos hogy megemel minden egyes beérkezett palackot a raktárban. Ehhez persze az is kell, hogy „szeretek vezetni, és szeretem, hogy folyamatosan úton lehetek”.

Első emlékezetes kóstolt bora Lelovits Tamás rozéja volt, ami egyúttal belépője volt a borok világába is. Legkedvesebb bort nem is választana, de mindig örömmel fogad egy jóivású irsai olivért, vagy egy szép kerek cabernet franct. Nem hiába, a magyar borvidékek közül Villány áll legközelebb a szívéhez. Azért egy lakatlan szigetre, „ha szép idő van, valami finom rozét és jéghideg szódát vinnék magammal”.
 
Ha egy kívánsággal megváltoztathatna valamit a borvilágban, akkor örökre száműzné a rossz minőségű borokat. Hisz abban, hogy a kulturált borfogyasztás szebbé tud tenni egy alkalmat, élvezetesebbé teszi az étkezést. Persze csak akkor, „ha mértékkel fogyasztunk belőle”.
 
 

 

Mester Zoltán
szövegíró
Zoli változatos formában már a Pannon Borbolt korai éveitől fogva jelen volt a borbolt életében. Előbb csak szurkolóként, utóbb főleg a szövegek írójaként, szerkesztőjeként, a Keddi Kóstoló készülő bírálói jegyzetek borleírásba formálójaként.
 
A bor a Pécsi Borozónál töltött idő alatt lett visszavonhatatlanul az élete része, a nagy hűha élmény és rátalálás pedig Szabó Zoltán legendás 2006-os rajnai rizlingje volt. „Nem mintha azóta nem készülnének kiváló borok a pincéjében, de a kísérleti palackszámnak is köszönhetően könnyen lett mitikus az említett bor.”
 
Minél több bort kóstolt, annál inkább úgy érezte, hogy mindig csak a fehérboroknál köt ki, nem hiába mondja, ha választhatna: „csak és kizárólag a Somlón élne”.
 
Keresi az őszinte, kedves, jóivású örömborokat, amik felszabadítják az ember lelkét és gondolatait.
 
 

 

Orosz András
borszakértő
András nemrég csatlakozott a Pannon Borbolthoz, miután 2018 végén Pécsre igazolt a Szekszárdi borvidékről, ahol majdnem hat évig dolgozott borászati vezetőként. „Élvezem, hogy új kihívásokkal kell szembe néznem, amik megdolgoztatják a kreatív énemet is” árulja el a váltás okait. „De azért a borász mindig borász marad!”
 
A Pannon Borbolt keretein belül Szabó Zoltán Rajnai Rizlingje volt az első kóstolt bora. Talán a rizling miatt is, de Badacsony a legkedvesebb borvidéke. Kedvenc szőlője a syrah: „Imádom a fajtát. Borászként nem egyszer dolgom is volt vele. Nem egy könnyű fajta, de ha odafigyelsz rá, gyönyörű tételeket lehet készíteni belőle.”
 
Szerinte fontos lenne, hogy ne kelljen elkapkodni a magyar borok piacra dobását. Persze ez sok esetben piaci nyomás hatására történik, de „szívszaggató azt tapasztalni, hogy egy bor a megjelenésének időpontjában még annyira kezdeti arcát mutatja”. S mire elérné a legszebb kort, már réges-régen elfogy a polcokról.
 
Személyes hitvallása a következő: „az élet túl rövid ahhoz, hogy pocsék bort igyál”
 
 
Három legkedvesebb bora
 • Harsányi Ciróka Furmint 2016
 • Lelovits Siller 2018
 • Mészáros Grandiózus Cuvée 2016

 


 
Sparer Barna
Webáruház vezető
Barna 2018-ban csatlakozott a Pannon Borbolt csapatához, és rögtön nagy elvárásokkal találta szemben magát: a webáruház zökkenőmentes üzemeltetése mellett ugyanakkora figyelmet kell szentelnie a fejlesztésre, a kampányokra és a technikai részletekre. Barna végzi ugyanis azt a munkát, ami talán nem annyira látványos, de az olajozott működés múlik rajta.
 
„Folyamatos megújulás, kreatív problémamegoldás”, ezek miatt szereti leginkább a munkáját. Első meghatározó bora egy 2016-os Laposa Kéknyelű volt – szerelem első látásra.
 
Ha borvidéken telepedne le, az Etyek-Budai borvidék lenne az, nem hiába szereti a könnyed, reduktív fehéreket. Ha választhatna, sauvignon blanc lenne, mert „ebben testesül minden, amit a borokban szeretek. Fiatalos, friss, akár magában. Akár fröccsben fogyasztod, akár tisztán, kivételesen komoly tételeket lehet készíteni belőle”.
 
Szerinte a jó borász ismérve, hogy csak olyan bort ad ki a kezei közül, amihez szívesen adja a nevét, és maga is elfogyasztana. „Ha jó bort kóstolok, onnan tudom, hogy még hetek után is emlékszem rá”.
 
 
Három legkedvesebb bora
 • Holdvölgy Pincészet - Hold and Hollo Sweet 2009  
 • Frittmann - Rozé Cuvée 2018 
 • Eberhardt - Pinot Noir 2015