A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Syrah

Egzotikus borként tartják számon, és ebben nagy szerepe van a neve hangzásának is. Meg talán azért is, mert karakteres, izgalmas ízvilága szép fűszerekkel, különleges zamatokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel és keserű csokoládés jelleggel egészül ki hozzáértő kézben. Készítsenek belőle könnyed vagy testesebb vörösbort, a syrah remekül illik vörös színhúsok, csokoládék és érlelt sajtok mellé is.

 

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei syrah, shiraz
Származása Franciaország
Elterjedése FranciaországOlaszország, Spanyolország, USA, Kanada, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Magyarország 
Hazánkban Villányi borvidékSzekszárdi borvidékEgri borvidék, Soproni borvidék
Érdekesség sokáig azt hitték, perzsa eredetű fajta
Ételpárosítás vörös színhúsok, csokoládék és érlelt sajtok mellé
Rendezés:

A syrah története

A syrah/sirazt (részben a híres, történelmi Shiraz város miatt) sokáig perzsa eredetűnek vélték. A kétségkívül szép legenda szerint kereszteslovagok szállították Európába az első vesszőket. A modern, perdöntő DNS-vizsgálatoknak köszönhetően ma már biztosan állítható, hogy Franciaországban, a Rhone-völgyében kialakult szőlőfajta, méghozzá két dél-francia fajta, a dureza és a mondeuse blanche kereszteződéséből. 

Legmegbecsültebb hazájában, a Rhone-völgy északi részén két klónját különböztetik meg: az egyik az apróbb szemű, magasabb rendű típus, amelyet petite syrah-nak neveznek, a másik a viszonylag nagy bogyójú grosse syrah, amely kevesebb színt és tannint ad a bornak.

Az viszont igaz, hogy szűkebb hazája határait hamar átlépte, ma az egész világon elterjedt, de leginkább Kalifornia, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelői révén vált ismertté. 

Míg Európában rendszerint syrah kerül a címkékre, az ausztrál és dél-afrikai pincékben inkább shirazt nyomtatnak a címkékre. 

Jellemzői

Életerős és ellenálló a szőlő, s a többi fajtához képest később virágzik, így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának. A bora általában nagy testű, fűszeres, dús és finom. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető.Cserébe viszonylag korán érik, a szüret időpontjára meglehetősen kényes, ha nem szedik le időben a tőkéről, gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek beltartalmi értékei. 

A hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi. Kifejezetten kedveli a meleget, ha ezt nem kapja meg a termőhelyétől, nem igazán lehet belőle nagy bort készíteni. 

Talán emiatt is, de Magyarországon egyre nagyobb divatja van, habár nagyon kevesen értik meg a fajta lényegét, és a több tucat hektárról nem mindig a legszebb formájában kerül a palackokba.