A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Zelena Borászat

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken működő Zelna Borászat története 2014-ben, néhány hektár szőlővel kezdődött. A pincészet azóta két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlőből, 15 hektárról szüreteli a bornak valót. Szigorúan organikus, fenntartható gazdálkodást folytatnak.

“Az első erős impulzusokat az apró, családi szőlőterületek adták. Olyannyira, hogy néhány szürettel később szőlész-borász lettem” - mesélt a kezdetekről Barabás Barna borász. “A borászatunkban egy organikus rendszert képzeltünk el, aminek fontos, de nem egyedüli része a szőlőművelés. A természetközeli szemlélet a mindennapjaink része, területeket is elszigetelt, erdőhöz közeli dűlőkben választottuk.”

Balatonfüreden a Berekszél- és a Farkó-kő dűlőkből, Balatonszőlősön a Penke-dűlőből szüretelik a szőlőt. Ültetvényeiken a kezdetektől organikusan gazdálkodnak, területeik 2018-tól folyamatosan állnak át minősített bio művelésre. Nagyon pontosan meg is határozzák, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Felszívódó növényvédő szerek helyett rézzel, kénnel, narancsolajjal permeteznek, a hangsúlyt a megelőzésre, valamint a kondícionálásra helyezik. A természetes szerek mellett ez azt is jelenti, hogy fokozott figyelmet fordítanak a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás megőrzésére.

Meggyőződésük a terroir. A Balaton hatalmas vízfelületének klimatikus hatása mellett az észak-balatoni alapkőzet adja boraik különlegességét, ami alapjaiban meghatározza boraik stílusát. Fajélesztők helyett olyan bio vadélesztőket használnak, hagyják érvényesülni fajtáik és területeik karakterét.

A borvidék legfontosabb fajtája, az olaszrizling az ültetvényeikben is uralkodó, mellette szürkebarátból, zweigeltből, merlot-ból és cabernet sauvignonból készítik a fajtaborokat és a házasításokat.

A pincéjükben a technológia modern, a feldolgozás kíméletes. A szőlő a szüretet követően rövid időn belül feldolgozásra kerül, az oxidáció lehetősége minimális. A mustot jellemzően acéltartályokban, semleges bio élesztőkkel, beoltva erjesztik és csak a birtokborok, a dűlőválogatások és a vörösborok kerülnek hordóba.

Folyamatosan kísérleteznek, tanulnak, hogy a termőhely és a fajták karakterén túl azt is megmutassák boraikkal, amit a környezetünkről és a világról gondolnak.

Rendezés: