A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Barcza Pincészet

A Barcza Pincészet Somló déli oldalán a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található, de a Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részén is rendelkeznek szőlőterülettel. 

A családban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom, egy korabeli térkép tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon.

Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség. „A rokonaim a mai napig foglalkoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen” – meséli Barcza Bálint, hogy a családtagoknak valóban vérében van a borkészítés. „Célunk, hogy a lehető legszebb borokat készítsük, ennek feltétele az alacsony tőketerhelés mellett, teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő.”

A Kőkonyha a Somló déli oldalának egy varázslatos szegletében, egész magasan, a bazaltorgonák tövében található. A körülötte lévő kis szőlőterületen hagyományos somlai fajtákat termesztenek: furmintot, juhfarkot, hárslevelűt és olaszrizlinget. Boraik a bazalthegyekre jellemző, testes, tüzes, ásványos ízvilágú, általában savas karakterű száraz borok, de emellett nagy cukortartalommal rendelkező különlegességeket is készítenek.

Somló és Csobánc kialakulásának ugyanaz a története, mivel egyazon törésvonal vulkánkitörései hozták létre sok más testvérükkel, a Badacsonnyal, Szent György-heggyel, Tótival, Guláccsal, Ság-heggyel, Kis-Somlyóval együtt.

Ezek a hegyek a Pannon tenger kiszáradását követően jöttek létre, a pliocén korban. Alapkőzetük bazalt és vulkáni tufa. Talajuk változatos, helyenként lösz, másutt agyagos, homokos Pannon tengeri üledék. A bazalthegyeken termett borok jellemzően nagy testűek, magas szárazanyag-, és magas alkoholtartalmúak. Illatuk visszafogott, ízben sós ásványosság érezhető, általában nem a fajtajelleg, hanem a termőhely sajátossága köszön vissza. Lassan fejlődnek, és hosszan érlelhetők.

A Bacrza Pincészet területei igen meredek fekvésben találhatók, így nagyrészt nem gépesíthetők. A növényvédelemben környezetbarát technológiára törekszenek, céljuk, hogy a jövőben átálljanak az ökológiai művelésre.